Bancnota din România care se vinde cu un preț astronomic. Știi pe cineva care o are acasă?

Bancnota din România care se vinde cu un preț astronomic. Știi pe cineva care o are acasă?
Vânătorii de bancnote rare plătesc sume enorme pentru ele

Așa cum am mai scris, valoarea unor bancnote, mai ales cele de colecție, o dă vechimea, cât de rară este și, cel mai important, cât de bine a fost păstrată. Dacă recent vorbeam de celebrele bancnote cu Eclipsa de Soare, scoase la vânzare, pentru cel puțin 2.000 de lei, astăzi vorbim de o bancnotă mult mai veche, din 1947. Posesorul acestei bancnote de 500 de lei spune că o vinde contra sumei de 3.200 de lei, iar aceasta se află în condiții bune de păstrare.

Vânătorii de bancnote rare plătesc sume enorme pentru ele

Cei mai mulți oameni folosesc băncile fie pentru a împrumuta bani, fie pentru a-i depozita. Dar unii norocoși pasionați de monede au găsit o modalitate unică de a scoate bani din bancă. Colecționează monede și caută printre ele cele care valorează mai mult decât valoarea lor nominală. Acest hobby, numit „vânătoare de monede”, are mii de adepți, și poate da rezultate spectaculoase.

O femeie din Texas a făcut cunoștință cu acest hobby după ce a văzut pe YouTube un videoclip despre o monedă de 25 cenți din 1970 din Washington care se vindea cu 35.000 de dolari.

Din cauza unei erori majore a monetăriei, moneda a fost bătută peste o monedă canadiană din 1941 în loc de una albă.

Pentru mulți pasionați de monede, centul Lincoln 1969-S reprezintă una dintre cele mai populare și mai rare varietăți cu matriță dublă produse vreodată.

Matrițele dublate apar în urma unor greșeli în procesul de fabricație, în care butucul imprimă o imagine suplimentară pe o matriță, sau ștampilă, provocând o anumită dezaliniere. Valoarea unei anumite varietăți sau erori depinde de raritatea, starea și cererea acesteia.

Dar una în stare bună ar putea ajunge la 75.000 de dolari sau mai mult, spun specialiștii numismatici. În 2008, de exemplu, o monedă 1969-S Doubled Die Obverse „conservată în mod atractiv”, descoperită tot prin vânătoarea de monede, a fost vândută cu 126.500 de dolari. Prețul fusese confirmat de Heritage Auctions, cea mai mare casă de licitații de monede din lume, într-un comunicat de presă.

Citește și: Cât valorează o monedă de 100.000 de lei din 1946 pe OLX. E cu Regele Mihai și se cer bani buni pe ea

Bancnotă românească din 1947 scoasă la vânzare pentru 3.200 de lei

În afară de „vânătoare de monede”, mai sunt și colecționarii numismatici amatori, sau chiar profesioniști, care sunt dispuși să plătească sume enorme pentru monede sau bancnote rare.

Despre astfel de licitații am mai tot vorbit, unele dintre ele devenind adevărate recorduri. Dar, ceea ce ne-a atras acum atenția, este un român din Târgoviște care a decis să scoată la vânzare o bancnotă rară din 1947, în valoare nominală de 500 de lei.

La o simplă căutare pe platforme de licitații online, de exemplu pe eBay, am descoperit că astfel de bancnote se vând cu sume cuprinse între 15 și 300 de dolari, toate din aceeași perioadă, dar de diferite valori nominale.

Bancnota târgovișteanului nostru este, cum spuneam, în valoare de 500 de lei, iar prețul de vânzare anunțat este de nu mai puțin de 3.200 de lei, plus cheltuielile de transport. Conform anunțului publicat de vânzător, prețul este fix și nu se negociază.

Nu știm dacă la ora la care scriem acest material, târgovișteanul a reușit sau nu să vândă bancnota, dar ceea ce știm este că internetul este plin de astfel de licitații cu bancnote vechi românești.