13 feb. 2022 | 10:25

Bancnota de 2.000 de lei din 1999 te poate umple de bani. Cât costă una singură, de fapt

Diverse
Bancnota de 2.000 de lei din 1999 te poate umple de bani. Cât costă una singură, de fapt
Bancnota de 2.000 lei vechi cu Eclipsa de soare

În urmă cu 23 de ani, România trăia un moment astronomic extrem de important. În 1999 a avut loc eclipsa totală de soare, vizibilă în totalitate de pe teritoriul țării noastre. La acel moment, pentru a celebra evenimentul, Banca Națională a României punea în circulație bancnota de 2.000 de lei pe 11 august 1999. Pe bancnota care a circulat în ediție limitată, era reprezentată eclipsa de soare. Astăzi, colecționarii, câți or mai fi, ar putea câștiga o mică avere dacă ar vinde celebra bancnotă emisă în 1999.

Bancnota de 2.000 lei vechi cu Eclipsa de soare

Pentru a sărbători ultima eclipsă de Soare a mileniului, Banca Națională a României a decis să emită în 1999 o bancnotă comemorativă de două mii de lei.

Bancnota a fost emisă ca mijloc legal de plată și stabilea un record mondial pentru „Prima bancnotă din lume dedicată unei eclipse de Soare”, potrivit World Record Academy.

Bancnota a fost desenată de artistul român Nicolae Săftoiu. Pentru a marca apropierea mileniului, aversul bancnotei prezintă o reprezentare a Sistemului Solar văzut de la distanță. Pe gravura de pe bancontă sunt reprezentate toate planetele care se învârt în jurul Soarelui.

Reversul bancnotei prezintă un contur de hartă a României, culorile fiind schematizate astfel încât să se potrivească cu culorile drapelului României. Harta marchează principalele puncte în care a fost vizibilă eclipsa de Soare, într-o traiectorie care se deplasează de-a lungul hărții de la vest la est.

Pentru a stârni interesul colecționarilor de monedă, BNR a emis, de asemenea, dosare speciale comemorative împreună cu bancnotele. Acestea au fost limitate la 1 milion de exemplare și fiecare conținea o bancnotă specială, cu număr mic, cu seria001A.

Bancnota de 2.000 de lei a marcat evenimentul astronomic, eclipsa totală de soare din 11 august 1999, precum și intrarea într-un nou mileniu prin emiterea primei bancnote din polimer din Europa. Bancnota a fost, de asemenea, prima bancnotă din polimer din Europa și din emisfera nordică. Bancnota românească de 2000 de lei este, de asemenea, singura bancnotă cu tematică astronomică.

Colecționarii pot face o mică avere cu bancnota comemorativă

Așa cum vă mai relatam recent, colecționarii numismatici sunt dispuși să dea sume mari pentru anumite bancnote, sau monede rare de colecție. Banconta românească, conform specialiștilor, este unică, iar după scoaterea ei din circulație, a devenit una rară.

Pe site-u „Left Over Currency”, poți găsi, scoasă la vânzare, celebra bancontă cu eclipsa solară românească. Conform site-ului, există o sumă de plecare, de la care se licitează ulterior.

Seria limitată, cu cu seria001A, a ajuns la mare căutare printre colecționarii numismatici, vehiculându-se sume de până la 40.000 de lei pentru o singură bancnotă, în 2017. Pe site-urile de specialitate, dacă stai să cauți, vei găsi poate valori și mai ridicate.

Majoritatea pleacă de la un preț minim, ulteior acesta crescând prin licitații. Pe platforma OLx, de exemplu, bancnota se vinde cu sume cuprinse între 150 și 4.000 de lei.