23 ian. 2022 | 16:23

Cu câți bani se vinde o bancnotă veche de 10 lei pe OLX. Suma e incredibilă

Diverse
Cu câți bani se vinde o bancnotă veche de 10 lei pe OLX. Suma e incredibilă
Colecționarii de ocazie scot la vânzare bancnote de pe vremea lui Ceaușescu

Pentru colecționarii numismatici monedele sau bancnotele vechi sunt o adevărată comoară. Mulți sunt dispuși să ofere sume considerabile, mai ales dacă vorbim de elemente de colecție rare. Deși nu păreau a mai avea vreo valoare, nici măcar sentimentală, se pare că unii români s-au decis să vândă bancnote vechi, de pe vremea de tristă amintire. Mulți dintre colecționarii de ocazie au scos la vânzare inclusiv pe platforma OLX astfel de bancnote vechi, unele la sume exagerate.

Marea familie de colecționari numismatici

Dacă te numeri printre cei care colecționează monede și bancnote vechi, din secolele trecute, știi că anumite astfel de elemente de colecție pot ajunge la valori imense, când sunt scoase la licitație. În întreaga lume există o adevărată familie a colecționarilor numismatici, cu adevărate averi în monede și bancnote vechi.

Alte astfel de monede și bancnote, sunt emise din când în când, de obicei la aniversarea unui eveniment, cum ar fi ziua de naștere a unei persoane celebre. Acestea reprezintă un deliciu pentru colecționari, iar unii le consideră chiar o investiție. În anumite cercuri, bancnotele de colecție generează un mare interes.

În prezent, există în jur de 31.000 de membri ai ANA (American Numismatic Association), iar Coin World are o bază de abonați mai mare de atât. Prețurile agregate realizate pentru monedele rare vândute la licitațiile publice majore în 2020 au totalizat aproape 369 de milioane de dolari. Totalul agregat a fost de 325 de milioane de dolari în 2019, de 345 de milioane de dolari în 2018 și 316 milioane de dolari în 2017.

În general, prețurile bancnotelor de colecție sunt influențate de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este gradul de circulație. Cu cât se emit mai puține bancnote, cu atât este mai greu să le obții și, prin urmare, acestea devin mai scumpe. Acest lucru poate fi perfect ilustrat de exemplul primei bancnote poloneze de colecție.

Din cauza volumului mare de editare, aceasta nu este foarte populară în rândul numismaților, iar prețul ei rămâne la nivelul din 2006. Nu trebuie neglijată nici starea fizică a bancnotelor de colecție. Cu cât sunt mai bine conservate, cu atât se poate obține un preț mai mare la licitații.

Cele mai scumpe bancnote scoase la licitație

Deși câteva sute de zloți pentru o bancnotă de 19 zloți pare a fi o sumă amețitoare, adevărate comori pot fi găsite la licitațiile speciale organizate în acest scop. Există regula „cu cât sunt mai limitate, cu atât sunt mai scumpe”, iar prețurile pentru unele dintre ele reușesc să bată cu succes valoarea a mai mult de o mașină nouă.

De exemplu, o raritate este bancnota lansată de Banca Angliei în 1948, cu valoarea nominală de 1 milion de lire sterline. Doar 9 astfel de bancnote au fost emise ca parte a Planului Marshall. Una dintre ele a fost vândută pentru 131 000 de euro în 2011.

Și mai valoroase sunt primele bancnote australiene, emise în 1817. Unicitatea lor constă în tirajul redus, de numai 100 de bucăți. Din acest motiv, bancnota de 10 șilingi poate valora în prezent până la 186 000 de euro.

Acest lucru nu este nimic în comparație cu bancnota de 1.000 de dolari emisă în 1891. Elementul său caracteristic este culoarea roșie și ștampila de pe avers. Se estimează că în prezent mai există doar două astfel de bancnote, motiv pentru care una dintre ele a fost scoasă la licitație pentru suma impresionantă de 2,12 milioane de euro.

Cu toate acestea, deținătorul recordului absolut este o altă bancnotă de 1.000 de dolari din aceeași perioadă, emisă cu doar un an mai devreme. Bancnota, în care zerourile seamănă cu pepenii, este numită „Grand Watermelon” printre entuziaști. A fost vândută la licitație pentru 2,791 milioane de euro, fiind probabil cea mai scumpă bancnotă din lume.

Colecționarii de ocazie scot la vânzare bancnote de pe vremea lui Ceaușescu

Și în România zilelor noastre există colecționari numismatici pasionați, dar și cei de ocazie, sau puși pe vânzare rapidă a unor astfel de elemente. În cazul de față, un colecționar de ocazie a decis să scoată la vânzare, pe celebra platformă OLX, o bancnotă de 10 lei de pe vremea comunismului.

Astfel de bancnote, cum era de așteptat, au fost retrase de mult de pe piață, deci valoarea lor a crescut într-o anume măsură. Numai că, vânzătorul nostru de ocazie, a decis să-și vândă bancnota cu nu mai puțin de 1.500 de lei, doar pentru o singură bancnotă. Dacă aceasta este într-adevăr valoarea reală de colecție a acestei bancnote, nu avem de unde să știm, dar pare cam mult, totuși.

Bancnote românești vechi, unele datând chiar din 1947, și până recent, au fost scoase la licitație și pe eBay, cea mai mică valoare fiind atribuită unei bancnote de 500 de lei din 1947, prețul de pornire fiind de 8 dolari.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Capital.ro
"Este anormal ce se întâmplă”. Amenda primită de o pensionară din Braşov pentru că a plantat flori în grădina din faţa blocului
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro