Florin Cîţu anunţa, în luna mai a acestui an, creşterea economiei cu 2.8%. Potrivit șefului Guvernului, România are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Însă, Banca Mondială îl contrazice pe Florin Cîțu în privința economiei.
Prim-ministrul român Florin Cîțu a declarat, în repetate rânduri, că economia țării noastre duduie. În realitate, România a căzut din rândul țărilor cu venituri mari, susține Banca Mondială.
„Am promis, am făcut. Economia României a crescut cu 2.8% în primul trimestru din 2021.
Felicitări, români! România are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri și economia a răspuns pozitiv. Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă.
În următorii ani eu mă aștept la o creștere economică, care să spulbere toate estimările făcute până acum și de care să beneficieze TOȚI romanii.
#RomaniiTrebuieSaStie”, spunea Florin Cîţu.
În pofida „accelerării” creşterii în trimestrul doi din 2021, majoritatea marilor economii mondiale funcţionează sub nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus. Aceste raport a fost publicat, luni, 30 august, de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). România a fost retrogradată de Banca Mondială.
Țara noastră a căzut de pe treapta tărilor cu venituri mari, potrivit Băncii Mondiale. În 2020, economia României urcase în acea categorie, însă, anul acesta, nu mai poate fi vorba de același lucru. Acum se află pe poziția anterioară la venit mediu superior. Venitul pe cap de locuitor a înregistrat o scădere, fiind de 12.570 dolari, în 2020 (se ia în calcul cifra anului anterior).
Clasificarea făcută de Banca Mondială se actualizează anual. În funcție de praguri, România primește de la instituție sume mai mari, iar costurile sunt puțin mai mici.
România a înregistrat o urcare în anul 2019, când venitul pe cap de locuitor era de 12.630 de dolari. Această clasare a urcat-o, în 2020, în categoria țărilor cu venituri mari. Însă, în 2020, economia țării a fost afectată, venitul pe cap de locuitor coborând la 12.570 dolari.
Pentru ca țara noastră să se mențină în acea categorie, ar fi trebuit să urce, în 2020, la cel puțin 12.696 dolari, lucru care nu s-a întâmplat, mai anunță Banca Mondială.
Pandemia de coronavirus a influențat economia mai multor țări membre OECD. PIB-ul în aceste state rămâne la 0,7% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, înainte de izbucnirea pandemiei, dezvăluie instituţia cu sediul la Paris.
Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Germania şi SUA înregistrează „variaţii semnificative”. Cel mai rapid avans al economiei este observat la Marea Britanie, aproape 5% în lunile aprilie-iunie 2021.