Criza vine cu pași repezi peste România, iar Banca Mondială anunță încă o rundă de scumpiri a alimentelor. Perspectivele negative cu privire la criza alimentară au luat amploare de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina.
David Malpass, președintele Băncii Mondiale, a anunțat că omenirea se confruntă cu o catastrofă de proporții. Prețurile alimentelor au crescut în ultimul timp, însă situația va sta mult mai rău pe viitor, iar prețurile la alimente ar putea continua trendul ascendent.
Potrivit experților, urmează o creștere de aproximativ 37%. Cei mai afectați vor fi cei cu venituri mici care nu își vor mai permite să cumpere la fel de multe alimente ca și până acum.
„Este o catastrofă umană, ceea ce înseamnă că domeniul alimentar merge în jos. Totodată, devine o provocare pentru guverne, care nu pot face nimic în privința asta. Nu ei au creat-o, dar prețurile continuă să crească.
Cei săraci vor mânca mai puțin, vor avea mai puțini bani pentru orice, cum ar fi taxele de școlarizare. Asta înseamnă că într-adevăr, este un fel de criză incorectă, pentru că cel mai puternic îi lovește pe cei mai săraci”, a declarat Malpass, într-un interviu pentru BBC.
Guvernul va trebui să prezinte public un program pentru reducerea sărăciei și trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public, potrivit legii responsabilității fiscal-bugetare.
De asemenea, David Malpass a precizat că scumpirile vor avea loc la diverse alimente, de la uleiuri până la culturile de grâu. Șeful Băncii Mondiale a precizat că țările sărace, cu cele mai mari datorii, vor suferi cel mai mult în această perioadă.
„Asta este o perspectivă reală. Se întâmplă deja în unele țări, nu știm cât de departe ar putea ajunge. 60% dintre cele mai sărace țări sunt acum fie în dificultate de plată, fie prezintă un risc mare de îndatorare.
Trebuie să fim îngrijorați de criza datoriilor. Cel mai bun lucru este să începem din timp să găsim soluții, pentru a reduce din povara datoriilor, în special în țările cu datorii nesustenabile. Cu cât amânați mai mult timp, cu atât este mai rău”, a mai transmis specialistul.
România are una dintre cele mai slabe economii din UE, alături de Bulgaria. Anul acesta, datoria publică a țării noastre a depășit 50% din PIB ( Produsul Intern Brut). În februarie 2022, datoria guvernamentală se situa la 596,9 miliarde de lei.