Banca Mondială a dat un avertisment clar pentru România. Suntem descoperiți în fața dezastrelor naturale provocate sau accentuate de schimbările climatice, în special la inundații și secetă. Câți bani a pierdut țara noastră din aceste cauze.
Faptul că România este expusă la inundații sau secetă, din cazua schimbărilor climatice, ne expune la riscuri macro-fiscale semnificative, relevă raportul de țară privind clima și dezvoltarea, realizat de Banca Mondială.
Pierderile medii anuale cauzate de inundații ar putea ajunge la 1,7 miliarde de euro, în timp ce seceta din 2022, când sute de localități au avut nevoie de cisterne pentru a se alimenta cu apă, a fost un mesager al celor ce vor urma. Astfel, peste 660.000 de români sunt expuși la riscul de furtuni și 150.000 la riscul de inundații.
Expunerea la riscul de inundații, deja considerabilă în majoritatea teritoriului, este prevăzută să se mărească pe fondul schimbărilor climatice, anunță experții Băncii Mondiale.
Citește și: România ar putea cultiva unele fructe exotice din cauza schimărilor climatice
În total, din cauza fenemonelor meteo, România a înregistrat pierderi estimate de 12 miliarde de euro (dintre care 99% neasigurate) și peste 1.300 de victime începând cu anul 1980.
Printre acestea se numără 36 de inundații pe râuri, care au afectat 368.000 de oameni, cauzând 403 decese și pagube de 2,6 miliarde EUR, precum și 11 fenomene de ger și opt fenomene de caniculă.
De asemenea, potrivit Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), mai bine de 660.000 de persoane din România sunt expuse la riscul de furtună, pagubele anuale cifrându-se la 83 milioane EUR.
De asemenea, pagubele potențiale rezultate pentru activele de capital natural, fizic și uman pot afecta creșterea economică și să aprofundeze inegalitatea, întrucât județele mai sărace din România și segmentele vulnerabile de populație care locuiesc în aceste spații sunt afectate în mod disproporționat de riscul de dezastre.
”România este foarte vulnerabilă la inundații și la secetă, impactul fiind resimțit în diferite sectoare. România a cunoscut o variabilitate interanuală semnificativă a disponibilității resurselor de apă în ultimii treizeci de ani, multe regiuni fiind expuse la risc semnificativ de inundații, în timp ce altele se confruntă cu deficitul de apă.
Citește și: Schimbări climatice spectaculoase. Este prima oară când se întâmplă asta în istorie
În 2022, România s-a confruntat cu una dintre cele mai severe secete înregistrate vreodată, care a perturbat rezervele de apă din 220 de localități, a redus producția de energie cu o treime (din energie hidraulică) și a expus la riscuri alte surse de energie (nucleară), a redus producția agricolă cu cel puțin un sfert, a crescut incendiile de pădure de șapte ori și a cauzat restricții de navigație pe Dunăre. Această tendință se estimează că va continua”, mai arată studiul Băncii Mondiale.