Schimbările climatice au afectat România, în ultima perioadă. Temperaturile foarte ridicate au afectat plantațiile de legume și fructe. Cu toate acestea, conform experților în horticultură, clima din țara noastră devine din ce în ce mai prietenoasă cu fructele exotice. Care ar fi acestea.
Dacă ești pasionat de soiurile fructelor exotice precum rodii, curmale, kiwi sau smochine, ei bine, ai mare noroc, deoarece clima din România pare să se fi adaptat la nevoile acestor fructe, din pricina schimbărilor bruște din ultima perioadă.
Cercetările arată că unii pomi fructiferi au înflorit de două ori în acest an, fenomen rar întâlnit, petrecut din cauza secetei și a căldurii excesive.
„Trebuie să luăm în considerare faptul că ne vom putea bucura de fructe considerate exotice până la momentul acesta. Vorbim de kiwi, de banana nordului.
De altfel, cred că am constatat cu toții, cultura de smochine din țara noastră a atins cote impresionante și cu toții ne bucurăm de valorile acestor fructe”, declară Camelia Bratu, cercetător la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, potrivit celor de la Adevărul.
Datorită condițiilor climatice favorabile, culturile de smochine au început să se dezvolte tot mai mult la noi în țară. Supranumite „fructele regelui”, smochinele se cultivă, pe scară largă, în Turcia, Grecia, Italia și Portugalia.
În ultimii ani, fructele exotice au căpătat popularitate la noi în țară. În urmă cu 20 sau 30 de ani, plantele aduse din sudul cald al Europei nu rezistau prea mult timp în România, fiind plantate în pământurile autohtone.
„Din păcate, ele nu reușeau să treacă peste iernile noastre geroase. Chiar și brumele le puneau mari probleme și astfel necesitau o replantare, dar cu toții știm că sunt specii care au nevoie de mai mulți ani pentru a rodi și nu reușeam să ajungem la o finalitate. În schimb, acum putem să îmbogățim flora României”, spune cercetătoarea Camelia Bratu.
Alte fructe exotice precum kaki sau curmalul chinezesc par să se fi adaptat foarte bine la solul din România. De asemenea, horticultorii plantează fructul de Asimina, cunoscut sub numele de „banana nordului”:
„Are un gust interesant, foarte exotic, cum am mânca în același timp mango, vanilie, pepene galben, iar cu cât fructul se postmaturează devine maro. Sunt gusturi noi, dar pentru cine consumă fructe tropicale sigur i-ar plăcea și acest fruct”, declară Andrei Tabacu, cercetător Stațiunea Pomicolă Istrița de Jos pentru sursa citată.