02 mart. 2022 | 09:45

Banca celebră care vrea să plece din Rusia, acolo unde a avut o treime din profitul din 2021

News
Banca celebră care vrea să plece din Rusia, acolo unde a avut o treime din profitul din 2021
„Este foarte important să înțelegeți că nu vom pleca”

Pe fondul actualei crize din Ucraina, mai multe bănci internaționale și-au anunțat intenția de retragere de pe piața din Rusia. Una din aceste băci, conform unor prime informații, ar fi Raiffeisen, bancă ce a contribuit cu aproape o treime la profitul general al băncii anul trecut. Datele financiare arată o scădere dramatică a valorii de piață în dreptul Raiffeisen, de aproximativ 40%. Dar, conform agenției TASS, oficialii bănci au negat informațiile privind o posibilă retragere de pe piața rusească.

Raiffeisen nu pleacă din Rusia

De când au fost impuse sancțiuni economice și financiare împotriva Rusiei, bursa rusească a înregistrat cele mai mari pierderi. Efectele s-au văzut și la activele băncilor active pe piața financiară din Rusia.

Au apărut, ulterior, zvonuri despre anumite bănci și despre intențiile de retragere. Printre acestea a apărut și numele celor de la Raiffeisen, dar CEO-ul spune că banca are o expunere de 473 milioane de euro la instituții financiare și alte companii sancționate în Rusia.

Informația, conform căreia banca s-ar gândi serios la o retragere au fost negate CEO-ului Raiffeisen, Johann Strobl, declarațiile fiind preluate de agenția TASS și de publicația „Financial Times”, în amândouă articolele reprezentantul băncii negând aceste date.

Raiffeisen Bank neagă informațiile privind posibila părăsire a pieței rusești, a declarat pentru TASS un reprezentant al serviciului de presă al băncii, adăugând că aceasta este pregătită să asigure accesul neîntrerupt la servicii financiare pentru clienții din Rusia.

„Raiffeisen Bank neagă informația agenției de informații Reuters privind o posibilă retragere de pe piața rusă.

Suntem pregătiți să asigurăm accesul neîntrerupt la servicii financiare pentru clienții noștri pe piața rusă”, a declarat serviciul de presă.

Anterior, Reuters a relatat, citând surse, că grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) ia în considerare posibilitatea de a părăsi Rusia. O astfel de decizie ar putea fi luată în cazul în care filiala rusă are nevoie de capital suplimentar, a precizat agenția.

Raiffeisen Bank a declarat anterior pentru TASS că Rusia este o piață cheie pentru grupul RBI. În plus, organizația de credit se află pe lista băncilor sistemice din Federația Rusă.

Citește și: Ce a pierdut Rusia după sancțiunile primite din partea Occidentului, în fiecare sector economic

„Este foarte important să înțelegeți că nu vom pleca”

Într-un alt articol, de data asta publicat de „Financial Times”, Johann Strobl, directorul general al băncii, a declarat marți după-amiază investitorilor și analiștilor că nu se pune o astfel de problemă.

Directorul executiv al Raiffeisen Bank, creditorul austriac al cărui preț de piață s-a înjumătățit în ultimele săptămâni din cauza expunerii sale mari la Rusia, a insistat că nu se va retrage din țară, dar a suspendat un dividend planificat.

Raiffeisen este una dintre puținele bănci internaționale cu o expunere directă mare la Rusia care au fost afectate puternic de la invazia Moscovei în Ucraina de săptămâna trecută.

Este foarte important să înțelegeți, nu ne retragem”, a declarat marți după-amiază Johann Strobl, directorul general al băncii. Oficialul a declarat că divizia din Rusia a băncii, care are active de 22,9 miliarde de euro, are o expunere de 354 de milioane de euro față de instituțiile financiare sancționate și 119 milioane de euro față de alte companii sancționate.

Citește și: Rusia a primit cele mai dure sancțiuni financiare. Valută confiscată, sistemul SWIFT deconectat și suspendare pentru Vladimir Putin

Acțiunile Raiffeisen au scăzut

Aliații occidentali au adăugat în ultimele zile bănci interne rusești pe listele de sancțiuni, inclusiv al doilea mare creditor al țării, VTB Bank. UE a propus să elimine creditorii sancționați din sistemul de mesagerie pentru plăți globale SWIFT.

Acțiunile Raiffeisen au scăzut cu peste 50% în ultimele trei săptămâni, scăzând cu 40% de la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu o săptămână. Acțiunile SocGen au scăzut cu 26% în ultima săptămână, iar cele ale UniCredit au scăzut cu 23%.

Toate cele trei bănci gestionează o proporție similară din activele bancare din Rusia, aproximativ 1% fiecare, dar țara reprezintă puțin sub o treime din profiturile Raiffeisen, o proporție mai mare decât a celorlalți creditori străini.

Raiffeisen a anunțat marți că își suspendă dividendul de 1,15 euro pe acțiune în timp ce evaluează impactul invaziei asupra operațiunilor sale din Rusia și Ucraina.

Strobl a declarat că afacerea din Rusia a avut o rentabilitate a capitalului propriu de aproximativ 20% în ultimii opt ani, adăugând  că, chiar și „în cel mai rău scenariu, cred că banca din Rusia ar putea face profit”.

De asemenea, banca și-a sporit operațiunile de acoperire a rublei și a grivnei ucrainene, precum și creșterea lichidităților în operațiunile sale din Rusia și Ucraina, în așteptarea retragerilor masive ale clienților.

Banca a reținut 60 de milioane de euro în provizioane pentru pierderi potențiale cauzate de sancțiuni și are o poziție de acoperire de 1,4 miliarde de euro pentru ruble și euro.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Sebastian Stan și Demi Moore, câștigători la Globurile de Aur
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro