Pe fondul actualei crize din Ucraina, mai multe bănci internaționale și-au anunțat intenția de retragere de pe piața din Rusia. Una din aceste băci, conform unor prime informații, ar fi Raiffeisen, bancă ce a contribuit cu aproape o treime la profitul general al băncii anul trecut. Datele financiare arată o scădere dramatică a valorii de piață în dreptul Raiffeisen, de aproximativ 40%. Dar, conform agenției TASS, oficialii bănci au negat informațiile privind o posibilă retragere de pe piața rusească.
De când au fost impuse sancțiuni economice și financiare împotriva Rusiei, bursa rusească a înregistrat cele mai mari pierderi. Efectele s-au văzut și la activele băncilor active pe piața financiară din Rusia.
Au apărut, ulterior, zvonuri despre anumite bănci și despre intențiile de retragere. Printre acestea a apărut și numele celor de la Raiffeisen, dar CEO-ul spune că banca are o expunere de 473 milioane de euro la instituții financiare și alte companii sancționate în Rusia.
Informația, conform căreia banca s-ar gândi serios la o retragere au fost negate CEO-ului Raiffeisen, Johann Strobl, declarațiile fiind preluate de agenția TASS și de publicația „Financial Times”, în amândouă articolele reprezentantul băncii negând aceste date.
Raiffeisen Bank neagă informațiile privind posibila părăsire a pieței rusești, a declarat pentru TASS un reprezentant al serviciului de presă al băncii, adăugând că aceasta este pregătită să asigure accesul neîntrerupt la servicii financiare pentru clienții din Rusia.
„Raiffeisen Bank neagă informația agenției de informații Reuters privind o posibilă retragere de pe piața rusă.
Suntem pregătiți să asigurăm accesul neîntrerupt la servicii financiare pentru clienții noștri pe piața rusă”, a declarat serviciul de presă.
Anterior, Reuters a relatat, citând surse, că grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) ia în considerare posibilitatea de a părăsi Rusia. O astfel de decizie ar putea fi luată în cazul în care filiala rusă are nevoie de capital suplimentar, a precizat agenția.
Raiffeisen Bank a declarat anterior pentru TASS că Rusia este o piață cheie pentru grupul RBI. În plus, organizația de credit se află pe lista băncilor sistemice din Federația Rusă.
Citește și: Ce a pierdut Rusia după sancțiunile primite din partea Occidentului, în fiecare sector economic
Într-un alt articol, de data asta publicat de „Financial Times”, Johann Strobl, directorul general al băncii, a declarat marți după-amiază investitorilor și analiștilor că nu se pune o astfel de problemă.
Directorul executiv al Raiffeisen Bank, creditorul austriac al cărui preț de piață s-a înjumătățit în ultimele săptămâni din cauza expunerii sale mari la Rusia, a insistat că nu se va retrage din țară, dar a suspendat un dividend planificat.
Raiffeisen este una dintre puținele bănci internaționale cu o expunere directă mare la Rusia care au fost afectate puternic de la invazia Moscovei în Ucraina de săptămâna trecută.
„Este foarte important să înțelegeți, nu ne retragem”, a declarat marți după-amiază Johann Strobl, directorul general al băncii. Oficialul a declarat că divizia din Rusia a băncii, care are active de 22,9 miliarde de euro, are o expunere de 354 de milioane de euro față de instituțiile financiare sancționate și 119 milioane de euro față de alte companii sancționate.
Aliații occidentali au adăugat în ultimele zile bănci interne rusești pe listele de sancțiuni, inclusiv al doilea mare creditor al țării, VTB Bank. UE a propus să elimine creditorii sancționați din sistemul de mesagerie pentru plăți globale SWIFT.
Acțiunile Raiffeisen au scăzut cu peste 50% în ultimele trei săptămâni, scăzând cu 40% de la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu o săptămână. Acțiunile SocGen au scăzut cu 26% în ultima săptămână, iar cele ale UniCredit au scăzut cu 23%.
Toate cele trei bănci gestionează o proporție similară din activele bancare din Rusia, aproximativ 1% fiecare, dar țara reprezintă puțin sub o treime din profiturile Raiffeisen, o proporție mai mare decât a celorlalți creditori străini.
Raiffeisen a anunțat marți că își suspendă dividendul de 1,15 euro pe acțiune în timp ce evaluează impactul invaziei asupra operațiunilor sale din Rusia și Ucraina.
Strobl a declarat că afacerea din Rusia a avut o rentabilitate a capitalului propriu de aproximativ 20% în ultimii opt ani, adăugând că, chiar și „în cel mai rău scenariu, cred că banca din Rusia ar putea face profit”.
De asemenea, banca și-a sporit operațiunile de acoperire a rublei și a grivnei ucrainene, precum și creșterea lichidităților în operațiunile sale din Rusia și Ucraina, în așteptarea retragerilor masive ale clienților.
Banca a reținut 60 de milioane de euro în provizioane pentru pierderi potențiale cauzate de sancțiuni și are o poziție de acoperire de 1,4 miliarde de euro pentru ruble și euro.