Baițul sau marinata pentru această carnea de porc joacă un rol important pentru frăgezirea fripturii și aromatizarea ei. De aceea, experții în alimentație recomandă ca etapa marinării să nu fie sărită. Dacă îți dorești ca textura și gustul cărnii să fie diferite, trebuie să știi cum să prepari baiț pentru carnea de porc. Acest procedeu nu este deloc greu și se face destul de rapid!
Înainte de a prepara carnea de porc, ar trebui să știm exact cum se marinează carnea, pentru ca friptura să iasă fragedă și delicioasă. Cele mai folosite baițuri pentru carnea de porc sunt cele pe bază de alcool (bere, vin, coniac etc.).
Unele gospodine greșesc atunci când prepară baiț pentru carnea de porc, și anume, că ar trebui să știe că alcoolul nu trebuie pus direct pe carne. Dacă se adaugă alcool în stare pură, acesta va împiedica carnea să absoarbă aromele condimentelor. Dacă alcoolul este tras prima dată la tigaie cu anumite mirodenii, ce va rămâne va fi doar un lichid plin de arome, care se adaugă peste carnea de porc.
Așadar, înainte să preparăm carnea pentru friptură, este recomandat să o lăsăm în baiț, de pe o zi pe alta, pentru a se frăgezi. Dacă carnea a fost marinată cum trebuie, friptura va fi bine rumenită și se va desprinde ușor de pe oase. Este important ca și carnea de porc să fie proaspătă înainte a o marina și băga la cuptor.
Baiț pentru carnea de porc. Acesta constă în prepararea unui amestec din vin roșu, ulei, preferabil de măsline, sare, piper, ierburi aromate, opțional sos de soia sau alte sosuri la alegere, pentru a obține o carne aromatizată și frăgezită.
Un alt aspect de reținut este faptul că nu toate tipurile de carne se pot marina în aceeași perioadă de timp. Coastele de porc se marinează într-o oră, la temperatura camerei. Mușchiul de porc sau ceafa necesită un timp mai mare, aproximativ 24 de ore.
Pentru ca baițul să iasă perfect, este recomandat să se respecte porția de ulei și alcool. Iată cum se prepară rețeta de bază a baițului pentru carnea de porc:
Toate ingredientele prezentate mai sus se amestecă și se așază într-o tavă încăpătoare, adâncă, preferabil cu capac, pentru că friptura va trebui să stea la marinat în jur de 12 ore, asta dacă bucata de carne este mai mare. Dacă o lăsați la marinat în timpul zilei, aceasta trebuie întoarsă pe toate părțile, pentru a lua din aroma condimentelor.
După ce carnea de porc a stat destul la marinat și s-a frăgezit, se scoate din baiț și se lasă la zvântat. Apoi se pune o tigaie grill la încins și se rumenește carnea pe toată suprafața.
În acest mod, toate sucurile sunt sigilate în bucata de friptură, iar la final va fi mult mai gustoasă și moale. Nu este recomandat nici să tăiem carnea imediat ce am scos-o de la cuptor.
Cumpărați carne de cea mai bună calitate pe care v-o puteți permite.
Cu cât friptura are mai multă marmorare (acele mici firicele de grăsime din interiorul fripturii), cu atât mai bun va fi gustul final, atât în ceea ce privește aroma, cât și frăgezimea ei.
Al doilea element esențial este modul în care vă configurați sau aranjați grătarul. Va trebui să folosiți o configurație cu două zone pentru grătar, așa că veți crea o parte mai fierbinte și una mai rece.
În al treilea rând, și ultimul, trebuie neapărat să aveți un termometru pentru carne pentru a verifica temperatura internă. Investiți într-unul de calitate.