Cum gătești corect friptura de porc, de fapt. Așa iese crocantă la exterior și fragedă la interior

Cum gătești corect friptura de porc, de fapt. Așa iese crocantă la exterior și fragedă la interior
Fa-o asa de fiecar data

Gătitul fripturii este intimidant. Cei mai mulți dintre noi ne străduim să obținem o friptură perfectă, dar ne dorim și acea crustă crocantă incredibil de gustoasă. Pare contraintuitiv faptul că poți avea una fără cealaltă. Pentru a obține crusta, friptura s-ar putea să se gătească prea mult. Dar pentru a o păstra exact gradul de coacere pe care îl doriți, de multe ori crusta nu se va forma.

Cum faci o crustă perfectă pentru friptură

Încercați să cumpărați carne de cea mai bună calitate pe care v-o puteți permite – cu cât friptura are mai multă marmorare (acele mici firicele de grăsime din interiorul fripturii), cu atât mai bun va fi gustul final, atât în ceea ce privește aroma, cât și frăgezimea.

Al doilea element esențial este modul în care vă configurați sau aranjați grătarul. Va trebui să folosiți o configurație cu două zone pentru grătarul dumneavoastră, ceea ce înseamnă, în principiu, că veți crea o parte mai fierbinte și una mai rece.

În al treilea rând, trebuie neapărat să aveți un termometru pentru carne pentru a verifica temperatura internă. Investiți într-unul de calitate.

Pregătirea grătarului și uscarea cărnii

Uscați friptura cu un prosop de hârtie, apoi presărați o cantitate generoasă de sare pe ambele părți ale fripturii. Apoi, puneți-o pe partea fierbinte a grătarului pentru a începe să se gătească.

Întoarceți friptura la fiecare 45 de secunde sau cam așa, până când a căpătat o culoare frumoasă și grăsimea a început să se topească. La prima întoarcere, friptura va arăta negătită. Nu vă faceți griji, acest lucru este normal. Timpul total pentru a construi culoarea aceea rumenă va fi de aproximativ 5 minute (nu uitați, întoarceți constant în acest timp inițial).

Puteți face acest lucru și cu o tigaie de tip grill. După ce ați obținut culoarea rumenă, mutați friptura pe partea rece a grătarului, departe de cărbuni. Aici, friptura va continua să se gătească la o căldură mult mai blândă. Așa obținem o friptură perfectă fără a o găti prea mult sau prea puțin la exterior! Dacă faceți crusta pe grill, puneți apoi friptura la cuptor ca să se gătească și în interior.