De multe ori vedem în filme sau pe la emisiunile culinare cum cineva scoate din cuptor o fruptură rumenă și suculentă, pe care aproape că o mănânci cu ochii. De multe ori am încercat și noi acasă să reproducem atmosfera din filmul respectiv, însă de multe ori se transformă într-o adevărată dramă culinară. Ba e prea tare, ba prea uscată, ba cam nefăcută.
Ei bine, vă prezentăm o rețetă foarte simplă de pulpă la cuptor, cu care nu poți da greș, dacă vei aplica secretul pe care ți-l vom spune în rândurile care urmează. Familia ta va fi încântată de friptura ta, iar dacă ai și musafiri vei fi privită ca un adevărat chef cu câteva stele Michelin.
Unul dintre secretele pe care probabil că nu le știai este să nu crestezi carnea sub nicio formă, deoarece prin acea tăietură, crestătură, gaură se vor scurge toate sucurile din carne, iar rezultatul va fi uscarea fripturii. O poți face cu ceapă, usturoi și, atenție, untură! Dacă bucata de carne care trebuie să aibă cel puțin un kilogram are și os, cu atât mai bine, deoarece aceste este un bun conductor de căldură care ajută la gătirea fripturii și din interior, spre exterior.
În primul rând, carnea se spală și se sărează bine pe fiecare parte. După ce o așezăm în tavă, se presară cu piper negru boabe sau măcinat și chimen. Ceapa se taie în sferturi sau bucăți mai mici în funcție de mărimea cepei și cățeii de usturoi se feliază. Deasupra se pun câteva linguri bune de untură de porc, care ajută la frăgezirea și rumenirea fripturii. În vas se pun și circa 100 ml apă și se acoperă cu un capac sau cu o folie de aluminiu.
Friptura se coace o oră la 200° C acoperită, apoi se scoate folia și se mai ține în cuptor o oră la 180° C. Timpul depinde mult si de marimea carnii, astfel incat cel mai sigur e sa o incercati cu furculita. În ultima jumătate de oră puteți întoarce friptura chiar de mai multe ori, pentru o rumenire relativ uniformă.