Aproape o duzină de țări investighează focare „atipice” de variola maimuței, o boală care provine din aceeași familie de virusuri ca variola și care se găsește, de obicei, în Africa centrală și de vest. America a înregistrat două cazuri – în Massachusetts și în New York City. Președintele SUA, Joe Biden, a făcut, duminică, un anunț la care nimeni nu se aștepta. Liderul de la Casa Albă a tras un semnal de alarmă privind răspândirea alarmantă a acestei infecții virale. Iată ce a declarat despre afecțiune și gradul ridicat de pericol pe care-l are.
După pandemia de coronavirus, numeroase state ale lumii sunt lovite de o altă infecție, care pare că se răspândește tot mai mult. Este vorba despre variola maimuței, virusul care îngrijorează acum experții medical și OMS. Încă de când au apărut primele cazuri în Europa, boala a atras atenția tuturor, inclusiv a marilor autorități. Pe lista țărilor afectate se află inclusiv America de Nord, motiv pentru care președintele Joe Biden a făcut un anunț alarmant.
Cel mai puternic om al planetei a explicat că variola maimuței este destul de periculoasă, deoarece se răspândește mai repede decât s-ar fi așteptat cercetătorii. Potrivit lui Biden, toată lumea trebuie să fie îngrijorată, mai ales că nu se cunosc prea multe detalii despre boală. „Dacă s-ar răspândi, ar avea consecințe”, a spus liderul american.
„Variola maimuței este ceva de care toată lumea ar trebui să fie îngrijorată. (…) Lucrăm din greu să ne dăm seama ce să facem”, a precizat președintele american Joe Biden, adăugând că oficialii din domeniul sănătății analizează posibile tratamente și vaccinuri.
Până acum, cazurile de variola maimuței au fost depistate în Germania, Marea Britanie, Grecia, Israel, Franţa, Spania, dar şi în SUA. Răspândirea în masă pune în alertă pe toată lumea, prin urmare este vital să știm ce este, de fapt, această infecție virală.
Pe înțelesul tuturor, este o infecţie virală cu simptome asemănătoare COVID, care se vindecă de la sine în decurs de câteva săptămâni. Boala se poate transmite de la om la om prin contact apropiat sau obiecte contaminate. Organizația Mondială a Sănătății a identificat aproximativ 80 de cazuri de variola maimuțelor la nivel global și aproximativ 50 de cazuri suspecte.
Afecțiunea, care își are originea la primate și la alte animale sălbatice, provoacă febră, dureri musculare, frisoane și oboseală la majoritatea pacienților. Persoanele cu cazuri severe pot dezvolta erupții cutanate și leziuni pe față, mâini și alte părți ale corpului.