Avertisment pentru românii care au card bancar. Cum pot rămâne acum fără bani

Avertisment pentru românii care au card bancar. Cum pot rămâne acum fără bani
Curs BNR, marți 7 aprilie 2020. Raportul leu-euro un echilibru firav!

Cercetătorii unei importante companii specializate în domeniul securității cibernetice au tras un semnal de alarmă cu privire la un fenomen îngrijorător care se întâmplă chiar acum. Cei mai vulnerabili dintre utlizatori sunt cei care nu au instalt un program antivirus pe telefon.

Cum acționează noul troian

O nouă versiune a troianului bancar Ginpa fost detectată de analiștii companiei. Ea funcționează prin inserarea unor mesaje-text false în inbox-ul unei aplicații sms. Troienii bancari centrați pe Android, pot să primească și să trimită sms-uri.

Un troian bancare face ravagii în conturile a milioane de conturi. Cum te protejezi
Un troian bancar face ravagii în conturile a milioane de oameni. Cum te protejezi

Troianul trimite mesaje din partea unor furnizori credibili în care își informează utilizatorii cu privire la un incident (blocarea accesului la cont, de exemplu). Utilizatorului i s ecere să deschidă aplicația. În momentul deschiderii aplicației, troianul s einstalează peste fereastra inițială, iar utilizatorul își introduce datele de logare – card de credit sau cont bancar.

Specialiștii în securitate cibernetică spun că acest troian este foarte eficient, pentruj că evoluează și dobândește capacități îngrijorătoare. Deși, până acum, acest atac a fost remarcat doar în Spania, specialiștii spun că ar putea începe să se manifeste și în alte țări. Cei mai expuși sunt utilizatorii de Android.

Măsuri de protecție

Ca să nu vă treziți cu conturile goale peste noapte, experții vă recomandă să descărcați doar aplicații oficiale de pe Google Play Store, să fiți atenți cui cedați permisiunile și către ce (niciodată către SMS-uri!), instalați o soluțue antivirus pe telefon.