În această perioadă, este mai important ca niciodată să te speli pe mâini de mai multe ori pe zi. Din păcate, practica respectivă nu te protejează de bacteriile și microbii de pe telefonul mobil.
Unul dintre cele mai îngrijorătoare studii din ultima perioadă atrage atenția asupra nivelului incomensurabil de murdărie de pe telefonul mobil. Un grup de cercetători s-a aruncat la a afirma, în urma unei analize atente a situației, că smartphone-ul din buzunar este de până la zece ori mai murdar decât un capac de WC.
La prima vedere, întregul concept pare destul de absurd și senzaționalist, dar dacă te gândești mai bine, întreaga situație nu pare deloc exagerată. Un om, în medie, se uită la telefon de 47 de ori pe zi. Aceste dispozitive sunt atinse fără niciun fel de emoții vizavi de microorganisme, bacterii, viruși și diverse tipuri de murdărie. În contextul în care nu-ți speli telefonul cu apă și săpun, ce te aștepți să se întâmple?
Emily Martin este un profesor asistent de epidemiologie în cadrul Școlii de Sănătate Publică din Universitatea Michigan. În opinia ei, pentru că folosim în mod inevitabil telefonul fără să ne spălăm pe mâini, acest poate deveni destul de scârbos.
Un studiu amplu pe marginea acestui subiect a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Arizona. La final, au ajuns la concluzia că, în medie, un telefon al unui elev de liceu are cam 17.000 de bacterii pe el, mult mai multe decât un capac de WC.
O mare parte din problemă nu pleacă însă doar de la igiena mâinilor, ci și a faptului că avem foarte mulți microbi pe față, în grăsimea generată de piele, microorganisme care nu sunt foarte evidente dacă nu-ți pui smartphone-ul sub un microscop. Un detaliu agravant ține de utilizarea telefoanelor în toaletă, când particule de materii fecale se depun pe aparat și, implicit, efortul tău de a te spăla pe mâini după aceea nu mai ajută la nimic. Totii microbii periculoși sunt în buzunar și, cu ocazia următorului apel telefonic, vor ajunge pe față.