17 mart. 2022 | 14:18

Avertisment din UE pentru românii cu criptomonede: „Riscați să pierdeți tot!” Detalii șocante

News
Avertisment din UE pentru românii cu criptomonede: „Riscați să pierdeți tot!” Detalii șocante
Uniunea europeană îi avertizează pe posesorii de criptomonede

În urma mai multor analize, autoritățile europene de supraveghere (ABE, AEVMP și AEAPO – AES) au emis astăzi o avertizare pentru posesorii de criptomonede. În comunicat se precizează că multe criptomonede sunt foarte riscante și speculative. AES a prezentat în același comunicat și măsurile-cheie pe care consumatorii le pot lua pentru a se asigura că iau decizii în cunoștință de cauză. Acest avertisment vine în contextul creșterii activității și interesului consumatorilor pentru criptomonede și al promovării agresive a acestor active și a produselor conexe în rândul publicului, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare.

Uniunea europeanăî îi avertizează pe posesorii de criptomonede

În avertismentul lor, AES subliniază faptul că aceste active nu sunt potrivite pentru majoritatea consumatorilor de retail. În opinia acestora nici ca investiții sau ca mijloc de plată sau de schimb, nu sunt potrivite pentru cei aflați în calitate de consumatori.

AES spun că posesorii de active digitale se confruntă cu posibilitatea foarte reală de a-și pierde toți banii investiți dacă achiziționează criptomonede. Un prim sfat ar fi să fie atenți la riscurile publicității înșelătoare. Inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare și al persoanelor cu influență.

O altă soluție ar fi să fie deosebit de atenți la promisiunile de randamente rapide sau ridicate. AES face referire, în special, la cele care par prea bune pentru a fi adevărate.

AES avertizează, de asemenea, consumatorii că ar trebui să fie conștienți de lipsa de recurs sau de protecție de care dispun. Criptomonedele și produsele și serviciile conexe nu intră sub incidența protecției existente în temeiul normelor actuale ale UE privind serviciile financiare.

„În legătură cu situația actuală din Ucraina, AES salută clarificarea de către Consiliul Uniunii Europene a domeniului de aplicare a măsurilor restrictive.

Mai ales împotriva entităților și persoanelor fizice din Rusia și Belarus în ceea ce privesc criptomonedele.”, se precizează în comunicatul emis astăzi de AES.

Citește și: Ce criptomonede poți cumpăra prin Revolut. Care au fost cele care au crescut enorm în ultimul timp

Investitorii ar trebui să fie pregătiți să își piardă banii

Investitorii riscă să piardă toți banii pe care îi investesc în criptomonede speculative . AES spune că ar trebui să se ferească de escrocherii.

Organismele europene de supraveghere au emis un avertisment dur pentru consumatori. În special s-au referit la natura nereglementată și riscantă a acestor criptomonede.

Comisia Europeană avansează deja cu o legislație de reglementare a criptoactivelor, denumită MiCa. Cu toate astea, consumatorii nu beneficiază în prezent de nicio măsură de protecție.

Motivul este că aceasta nu este încă o lege a UE, au declarat autoritățile de reglementare.

„Aceste active nu sunt potrivite pentru majoritatea consumatorilor de retail ca investiție sau ca mijloc de plată sau de schimb. Consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate pe care le implică cumpărarea și sau deținerea acestor instrumente.

Ar trebui să fie atenți, inclusiv la posibilitatea de a-și pierde toți banii.”, au precizat autoritățile europene de reglementare în comunicat.

Citește și: Cât au scăzut prețurile Bitcoin și Ethereum după atacul Rusiei în Ucraina

Activele digitale adoptate în Europa

Comentariile vin pe fondul adoptării pe scară largă a activelor digitale în Europa. Mulți investitori au început să tranzacționeze criptomonede pentru prima dată în timpul pandemiei. În Regatul Unit, se estimează că aproximativ 2,3 milioane de britanici dețin criptomonede. Asta înseamnă aproximativ 4,4% din populația adultă.

De asemenea, autoritățile de reglementare au atras atenția asupra acestor criptomonede pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Guvernul ucrainean s-a bazat pe donațiile de criptomonede ca sursă de strângere de fonduri.

De cealaltă parte, guvernele din întreaga lume sunt îngrijorate de faptul că aceste criptomonede sunt folosite pentru a submina eficacitatea sancțiunilor economice împotriva persoanelor din Rusia.

Câteva sute de mii de adrese de portofele criptografice au fost legate de persoane fizice rusești. Conform datelor, acestea au fost sancționate de către firma de cercetare blockchain Elliptic.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Bianca Drăgușanu, mesaj după scandalul cu ciobul! Ce spune despre Gabi Bădălau
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Pensiile pe decembrie. Decizie la Ministerul Muncii: Era insuficient
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
750 de LEI GRATIS de la STAT! CERERILE se depun până pe 31 DECEMBRIE
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro