AUR a ajuns pe locul 2 în preferințele românilor. Cum ar fi votat partidul lui George Simion dacă mâine ar fi alegeri

AUR a ajuns pe locul 2 în preferințele românilor. Cum ar fi votat partidul lui George Simion dacă mâine ar fi alegeri
Extrema dreaptă pe locul doi în opțiunile eletorale. George Simion înaintea PNL

La Alegerile Parlamentare din 2020, George Simion și formațiunea sa, AUR,  i-a șocat pe mulți. Partidele mai consacrate erau surprinse de cei 9% primiți de partidul considerat de extremă dreaptă. Un nou sondaj electoral indică faptul că Simion și partidul său au urcat pe locul doi în opțiunile electorale. Procentele sunt surprinzătoare, având în vedere acțiunile din ultima vreme ale partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu.

Ascensiunea lui George Simion și AUR

Rezultatul de 9% și un număr de locuri în parlament pentru Alianța pentru Unirea României (AUR), în Parlamentul României a generat o adevărată surpriză. AUR, un partid care a candidat pe un amestec combustibil de etno-naționalism și anti-globalizare, sprijin pentru ortodoxie și sentimente anti-LGBT, precum și o platformă „anti-sistem” construită pe disprețul populist față de clasa politică, a crescut în acești doi ani vertiginos.

Încă de la declanșarea pandemiei, AUR s-a așezat de partea antivacciniștilor și a scepticilor, criticând dur toate deciziile autorităților. Liderul AUR, George Simion, în vârstă de 34 de ani, este principalul exponent al partidului. În ultimul an acesta a devenit extrem de vizibil.

Recentele ieșiri în public ale liderilor de partid au adus critici dure din partea politicienilor și a analiștilor din România. Un astfel de eveniment a avut loc la Timișoara, unde George Simion și membrii de partid l-au atacat dur pe primarul de origine germană, Dominic Fritz.

Liderul AUR, George Simion, împreună cu alți participanți la marș, l-a vizat pe primarul german al orașului, Dominic Fritz. Țara nu are nevoie de „un astfel de străin”, a strigat Simion, și a anunțat formarea a ceea ce el a numit „liga anti-Fritz”.

Un alt moment delicat a avut loc pe 24 ianuarie 2022, la Iași. La sărbătorirea Micii Uniri, AUR a fost prezent cu aproape 1.000 de oameni, în frunte cu George Simion. În timpul manifestațiilor, Simion a fost împroșcat cu cerneală de un individ, ulterior fiind arestat.

Extrema dreaptă pe locul doi în opțiunile electorale. George Simion înaintea PNL

Deși considerat un partid extremist, AUR a reușit să câștige mai mulți adepți în ultimul an. Un sondaj recent INSCOP arată că George Simion și formațiunea sa a urcat pe locul doi, înaintea PNL. Date sondajului arată o creștere importantă, de la 18% în octombrie 2021 la 20,6% din opțiunile electoratului, după cum urmează:

  1. PSD: 34,3%, în scădere față de decembrie 2021
  2. AUR: 20,6%, în creștere față de decembrie 2021
  3. PNL: 16,6%, în scădere față de decembrie 2021
  4. USR: 12,5%, în creștere față de decembrie 2021
  5. UDMR: 4,2%

 

Cu alte cuvinte, dacă acum am avea alegeri, AUR și George Simion ar câștiga cu aproximativ 21% din voturi în fața PNL, USR și UDMR.

Concluzie

Apelul său de a-i uni pe românii dispersați a părut să atingă o coardă sensibilă în cadrul diasporei, care contribuie în mod tradițional cu sute de mii de voturi la alegerile naționale și care a susținut rezultatele partidelor liberale și pro-occidentale timp de ani de zile.

George Simion și AUR au obținut cele mai multe voturi în rândul alegătorilor români expatriați din Italia, în 2020. S-a clasat pe locul al doilea, la mică distanță, în rândul comunităților din Spania și Franța. Acum a crescut și mai mult, iar posibilele alegeri parlamentare l-ar da ca învingător, fără drept de apel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI