Scandalul din jurul ”torționarului” Augustin Lazăr se va disipa peste doar câteva zile, după ce procuror general a renunțat la funcția pe care o deținea printr-o cerere de pensionare.
În ultimul an, Augustin Lazăr a fost supus unui val imens de presiuni. Tudorel Toader a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l da jos din funcție pe procurorul general. În final, indiferent cât mult l-a apărat Iohannis și a refuzat să-l demită, întreaga sa carieră a fost redusă la zero.
Lazăr a fost acuzat în presă că a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip, pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud. La scurt timp după publicarea acelui articol, Augustin Lazăr a susţinut că nu ştia dacă dosarele luate în discuţie în Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor deţinuţi politici, însă şi-a cerut „scuze instituţionale” pentru practicile discutabile de dinainte de 1989.
Este important de reținut că posibilitatea să nu fi mințit era destul de mare. Ca un argument în plus al faptului că nu a colaborat cu securitatea, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor securității îl absolvise în trecut de orice vină. După publicarea știrii, CNSAS a anunțat reverificarea procurorului general.
Mandatul lui Augustin Lazăr urma să expire în curând, dar anunțate că vrea să candideze din nou pentru funcția pe care o deține. Se pare însă că presiunea din media a devenit prea mare pentru el. Din acest motiv, și-a depus cererea de pensionare la Consiliul Suprem al Magistraturii. Informația a fost confirmată de Lazăr pentru Hotnews. ”Da, am depus cerere de pensionare la CSM. Mandatul se încheie pe 27 aprilie.”, a spus procurorul general.
Scandalul lui Lazăr a început în primele zile ale acestei luni. La o săptămână de la declanșare, Lazăr a susținut o declarație de presă pe marginea subiectului în care a încercat să iasă din horă, dar era deja prea târziu. „Nu sunt ofițer, subofițer, agent sau colaborator al vreunui serviciu de informații”, a afirmat Lazăr.