Valul de turiști din sezonul cald i-a alarmat pe cei de la ANPC, pentru că proprietarii au tendința să fie mai neglijenți în fața numărului mare de oameni. Din păcate, patronii diverselor restaurante sau fast-food-uri de pe litoral nu au fost deloc încântați când li s-au descoperit neregulile odioase. Localurile erau infestate de bacterii.
ANPC, descoperiri odioase la restaurantele de pe litoral
Autoritatea Națională pentru Protecția Cconsumatorului a înființat vara aceasta structura pentru protecția consumatorilor “Comandament Litoral 2019”. Verificările au soldat cu nereguli care au oprit chiar definitiv unele localuri. Au fost aplicate 308 sancțiuni, din care 127 de amenzi în valoare de 707.000 de lei, și 181 de avertismente.
În perioada 3-10 iulie 2019 au fost controlate:
- 115 unități de alimentație publică
- 21 de unități de cazare, unități de agreement și sectoare de plajă
- 35 de unități de comercializare de produse alimentare
- 26 de unități de comercializare de produse nealimentare
Problemele identificate de ANPC
- Nerespectarea condițiilor de depozitare, păstrare și expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitarea acestora direct pe paviment, nerespectând condițiile de temperatură impuse de producător (la temperatura mediului ambiant, de exemplu)
- Nerespectarea temperaturii preparatelor culinare gătite de minimum 60 de grade Celsius
- Modificarea stării termice inițiale, fără ca operatorul economic să fie autorizat în acest sens
- Utilizarea de materii prime cu data limită de consum depășită, cu modificări organoleptice, fără elemente de identificare din care să reiasă încadrarea în termenul de valabilitate, în prestarea de activități de alimentație publică, acestea devenind nesigure
- Comercializarea preparatelor alimentare neprotejate de insect și de praf
- Utilizarea de ustensile de plastic sau de lemn nerecomandate alimentației publice
- Existența unităților de alimentație publică pe plajă fără racordare la apă, fără coșuri de gunoi și cu produse expuse contaminării cu praf
- Existența spațiilor neigienizate de depozitare, vitrine frigorifice cu rugină, fără monitorizarea temperaturii, prezența echipamentelor de gătit fără grafic de schimbare de ulei, absența aparatelor sau plaselor speciale antiinsecte sau țânțari, intersectarea fluxurilor tehnologice în bucătărie, fapt nepermis pentru a împiedica contaminarea preparatelor gătite cu impurități sau praf
- Prezența meniurilor fără informații privind gramajele produselor, ingredientele cu posibil efect alergen și preparatele din “produs decongelat”
- Utilizarea cântarelor neverificate metrologic
- Neafișarea datelor de identificare ale companiei