Proprietarii de mașini trebuie să știe că se pot alege cu un dosar penal, dacă vor permite unui șofer care a consumat băuturi alcoolice să se urce la volanul mașinii lor! Diferența dintre amendă și dosar penal o face alcoolemia pe care o are șoferul.
Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a dezbătut o speță de drept ridicată de o instanță din țară. Decizia a fost luată în ședința din 25 mai, de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.
Judecătorii au admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea în dosarul nr.918/271/2019, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „dacă, în condiţiile art.335 alin.(3) din Codul penal, acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie?”.
Așadar, magistrații ÎCCJ au decis că poate răspunde penal proprietarul unei mașini care îi permite unui șofer care a consumat alcool să îi conducă autovehiculul doar dacă cel din urmă are o alcoolemie în sânge de peste 0,80 grame pe litru.
Concret, proprietarul mașinii răspunde penal doar dacă abaterea șoferului intră în sfera legii penale. O alcoolemie mai mică se sancționează doar cu amendă, care însă poate fi destul de usturătoare.
Codul Penal nu prevedea o limită de alcoolemie pentru încredințarea mașinii unei persoane despre care proprietarul știe că a consumat alcool, așa că o instanță din Oradea a cerut clarificări instanței supreme.
Judecătorii au stabilit că incriminarea trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge. Decizia va deveni obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial.