Dacă obișnuiești să conduci, ai mare grijă la medicamentele pe care le iei când ești răcit sau suferi de gripă, avertizează specialiștii în domeniul medical. Șoferii riscă să li se deschidă dosar penal, dacă iau aceste pastile, fiindcă dau rezultat real pozitiv la testul antidrog.
Multe persoane se confruntă cu stări de răceală sau gripă în sezonul rece. O parte dintre acestea au și carnet de conducere. Avertismentul specialiștilor în sănătate este să ai grijă la medicamentele pe care ți le administrezi, fiindcă ar putea provoca un rezultat pozitiv la testul antidrog.
Este vorba, de exemplu, despre cele ce conțin opioide sau substanțe asociate cu ele. Dacă le iei, ai grijă să nu conduci în ziua respectivă. Sau, dacă știi să trebuie neapărat să urci la volan, încearcă să optezi pentru un medicament sau o pastilă cu efect asemănător.
Află detalii: Cum poți să fii pozitiv la droguri chiar dacă nu ai consumat nimic. Ce apare la testele Poliției
Medicul primar legist și expertul medico-legal Cristian Paparău a explicat că, în cazul în care o persoană care și-a administrat combinația de ibuprofen-codeină este oprită în trafic de un echipaj de poliție și supusă unui test antidrog, rezultatul va fi pozitiv.
Nu vorbim despre un rezultat fals-pozitiv, ci unul pozitiv la modul real. Doctorul a explicat că efectele pastilelor amintite se mențin pentru câteva zile, nu doar pentru una singură. În cazul în care ai omis acest lucru, este bine să nu conduci pentru o perioadă de două, trei zile.
„Nu ar trebui să conduceți pentru că analizele de laborator și inclusiv acest drug test efectuat de poliție în trafic vor fi pozitive. Ce se întâmplă? Vei fi considerat că ești sub influența substanțelor interzise și se va deschide dosar penal”, a spus Dr. Cristian Paparău, la Pro TV.
Află detalii: Ce alte medicamente să nu iei niciodată dacă te urci la volan. Vei ieși pozitiv la teste de droguri, anunță specialiștii
De asemenea, și unele decongestionante nazale, folosite de mulți români când se confruntă cu răceală sau gripă, pot să conducă la rezultate pozitive în cazul testelor antidrog. Cristian Paparău a explicat că este vorba în mod special de cele care conțin fenilefedrină.
„Când vorbim de decongestionante nazale, cele conțin fenilefedrină este posibil să pozitiveze testul pentru amfetamine. Sunt persoane dependente de picături de nas și nu le mai folosesc din cauza unei patologii acute”, a mai spus Dr. Cristian Paparău, pentru sursa citată.