Situația celor doi jurnaliști și un ecologist care au fost bătuți de tăietorii ilegali de lemne, în timp ce filmau un documentar despre despăduririle ilegale, a ajuns și în atenția străinilor. The Washington Post a scris despre cele întâmplate în pădurea din nord-estul României.
Se pare că 11 persoane au fost implicate în atacul de joi, care a avut loc în județul Suceava, care în prezent sunt interogate, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției. Victimele s-au ales cu răni grave, însă care nu le pun viața în pericol. Pe de cealaltă parte, întreaga lor aparatură a fost distrusă.
De-a lungul timpului, guverne succesive din România au încercat să soluționeze problemele legate de tăierea pădurilor în mod ilegal. Fenomenul a atras critici dure din partea Uniunii Europene, din care face parte și România.
În trecut, au mai fost semnalate astfel de incidente, care, din păcate, s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. În incidente au fost implicați tăietori de lemne clandestini, iar cetățenii au acuzat autoritățile că nu depun destul eforturi pentru a pune stop cazurilor asemănătoare.
Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției, a declarat că despăduririle ilegale sunt un „flagel”, iar pentru oamenii legii problema reprezintă o „prioritate”. „Poliția România tratează aceste atacuri cu cea mai mare atenție”, a mai spus acesta.
Unul dintre jurnaliștii care a fost atacat, Mihai Dragolea, a declarat pentru Associated Press că cei care l-au atacat „erau toți înarmați cu topoare și bâte”. Comisia Europeană a deschis, anul trecut, procedura vizând sancționarea României pentru incapacitatea sa de a împiedica despăduririle ilegale.
De asemenea, și că nu respectă legislația UE în zone protejate sub programul Natura 2000. Barna Tanczos, ministrul mediului, a condamnat atacurile și a spus că atacatorii trebuie „să suporte cele mai dure consecințe legale”.
În cursul zilei de vineri, victimele s-au întâlnit, la București, cu avocați puși la dispoziție de organizația Greenpeace Romania. Urmează să adreseze procurorilor o plângere penală.
„I-am sfătuit să vină la București… ca să se asigure că din partea poliției vor primi tratamentul adecvat. E vorba despre o întreagă istorie legată de corupție, niște povești în care sunt implicate autoritățile locale cu structuri ilegale ale puterii locale, formate din tăietori de lemne”, a declarat agenției AP Ciprian Gălușcă, de la Greenpeace Romania.
În apropierea Parcului Național Retezat, în anul 2019, Gabriel Păun, președintele organizației ecologiste Agent Green, a fost bătut de niște tăietori de lemne până când și-a pierdut cunoștința. Până în prezent, procurorii nu au pronunțat încă nicio rezoluție.