Atacul jurnaliștilor care investigau tăierile ilegale a ajuns în The Washington Post. Ce scriu străinii despre România

Atacul jurnaliștilor care investigau tăierile ilegale a ajuns în The Washington Post. Ce scriu străinii despre România
Atacul jurnaliștilor care investigau tăierile ilegale a ajuns în The Washington Post. Ce scriu străinii despre România

Situația celor doi jurnaliști și un ecologist care au fost bătuți de tăietorii ilegali de lemne, în timp ce filmau un documentar despre despăduririle ilegale, a ajuns și în atenția străinilor. The Washington Post a scris despre cele întâmplate în pădurea din nord-estul României.

Jurnaliști și un ecologist, bătuți de tăietorii ilegali de lemne

Se pare că 11 persoane au fost implicate în atacul de joi, care a avut loc în județul Suceava, care în prezent sunt interogate, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției. Victimele s-au ales cu răni grave, însă care nu le pun viața în pericol. Pe de cealaltă parte, întreaga lor aparatură a fost distrusă.

De-a lungul timpului, guverne succesive din România au încercat să soluționeze problemele legate de tăierea pădurilor în mod ilegal. Fenomenul a atras critici dure din partea Uniunii Europene, din care face parte și România.

În trecut, au mai fost semnalate astfel de incidente, care, din păcate, s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. În incidente au fost implicați tăietori de lemne clandestini, iar cetățenii au acuzat autoritățile că nu depun destul eforturi pentru a pune stop cazurilor asemănătoare.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției, a declarat că despăduririle ilegale sunt un „flagel”, iar pentru oamenii legii problema reprezintă o „prioritate”. „Poliția România tratează aceste atacuri cu cea mai mare atenție”, a mai spus acesta.

Tanczos Barna, despre atacurile asupra jurnaliștilor

Unul dintre jurnaliștii care a fost atacat, Mihai Dragolea, a declarat pentru Associated Press că cei care l-au atacat „erau toți înarmați cu topoare și bâte”. Comisia Europeană a deschis, anul trecut, procedura vizând sancționarea României pentru incapacitatea sa de a împiedica despăduririle ilegale.

De asemenea, și că nu respectă legislația UE în zone protejate sub programul Natura 2000. Barna Tanczos, ministrul mediului, a condamnat atacurile și a spus că atacatorii trebuie „să suporte cele mai dure consecințe legale”.

În cursul zilei de vineri, victimele s-au întâlnit, la București, cu avocați puși la dispoziție de organizația Greenpeace Romania. Urmează să adreseze procurorilor o plângere penală.

„I-am sfătuit să vină la București… ca să se asigure că din partea poliției vor primi tratamentul adecvat. E vorba despre o întreagă istorie legată de corupție, niște povești în care sunt implicate autoritățile locale cu structuri ilegale ale puterii locale, formate din tăietori de lemne”, a declarat agenției AP Ciprian Gălușcă, de la Greenpeace Romania.

În apropierea Parcului Național Retezat, în anul 2019, Gabriel Păun, președintele organizației ecologiste Agent Green, a fost bătut de niște tăietori de lemne până când și-a pierdut cunoștința. Până în prezent, procurorii nu au pronunțat încă nicio rezoluție.