Rușii sunt cât se poate de discreți când vine vorba de explozii sau alte dezastre care se petrec pe teritoriul lor, indiferent dacă sunt naturale sau provocate de oameni. De aceea, aflăm abia acum despre o situație care s-a petrecut pe 22 iunie 2019, în urmă cu aproape șase luni.
Din 1924 și până în prezent, nu a mai erupt vulcanul Raikoke de pe o insulă rusească aflată între peninsula Kamchatka din Rusia și Hokkaido din Japonia, în Marea Okhotsk. Inevitabilul s-a produs însă, iar erupția a fost una atât de violentă încât s-a putut vedea din spațiu, iar singurele imagini ale dezastrului natural au fost imortalizate de pe Stația Spațială Internațională.
Fotografiile publicate de NASA pe marginea erupției capturează perfect dramatismul momentului, norul de cenușă și rocă vulcanică. Dacă nu ai fi înțeles că este vorba de o erupție vulcanică, ai fi fost tentat să crezi că este vorba de un alt experiment cu diverse tipuri de bombe al rușilor, din cauza norului în formă de ciupercă.
Erupția vulcanică a constat într-un total de nouă explozii violente, sașe dintre care s-au produs în primele 25 de minute. Conform raportului NASA pe marginea fenomenului, cenușa s-a ridicat până la o înălțime de aproximativ 13 kilometri și s-a răspândit pe o suprafață totală de 16 kilometri.
”Mai mulți sateliți, cât și astronauți de pe Stația Spațială Internațională, au observat cum se ridică un nor gros de cenusă. S-a mișcat către est, în timp ce a fost tras în circulație de o furtună din Pacificul de Nord.”, se arată în comunicatul NASA.
Deși nu locuiesc oameni pe insula Raikoke, oamenii de știință au monitorizat atent amploarea erupției din cauza norului de cenușă care a ajuns în stratosferă, la înălțimea la care zboară cele mai multe avioane. În contextul în care cenușa avea în interior fragmente de rocă și sticlă, avioanele care treceau pe acolo ar fi putut să întâmpine probleme masive.