FOTO Cutremur de 6,3 grade pe Richter. Imagini teribile cu pagubele produse de seism

FOTO Cutremur de 6,3 grade pe Richter. Imagini teribile cu pagubele produse de seism
Cutremur de 6.3 pe scara Richer. Imaginile sunt teribile

Un cutremur extrem de puternic a avut loc în dimineața aceasta, la aprozimativ 40 de kilometri de Tirana. Imaginile cu dezastrul provocat de seismul de 6.3 grade pe scara Richter sunt terifiante.

Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter

Un seism s-a produs la orala locală 03:54, 04:54 ora României, în vestul Albaniei. Cutremurul a avut 6.3 pe scara Richter și a avut loc la o adâncime de 30 de kilometri. Conform mediafax.ro, epicentrul seismului a fost de 10 kilmetri de nord de localitatea Durres și la 44 de kilometru vest de capitala Tirana.


Seismul s-a resimțit puternic în țările învecinate: Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord și Albania.


Din nefericire, numeroase clădiri s-au prăbușit sub ochii locatarilor. Cele mai mari daune au fost în orașul Durres, unde cel puțin 50 de persoane au ajunt la spital .

Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter
Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter

Cauzele producerii cutremurelor

1. Naturale:

-deplasarea plăcilor tectonice
-erupții vulcanice
-impactul cu meteoriți

2. Antropice ( non-seismice)

-mijloacele de transport(produc minicutremure)
-explozii subterane antropice (de exemplu un test nuclear subteran)
-edificii care se surpă (mine abandonate de exemplu)
Anual se înregistrează circa 500.000 de mișcări seismice, însă doar 0,2% din ele pot provoca pagube.

Urmări ale mișcărilor seismice: energia eliberată declanșează avalanșe și valuri seismice, produce modificări ale mediului natural și antropic în funcție de intensitatea și de modul de propagare a undelor, cu pierderi umane și economice.

Cum poate fi măsurat un cutremur?

-calitativ, prin intermediul intensității seismice, a intensității distrugerilor cauzate de acestea, care diferă de la un amplasament la altul, fiind dependentă de distanța față de epicentru și de condițiile locale de amplasament;
-cantitativ, prin intermediul magnitudinii, o măsură a energiei eliberate de un cutremur, o valoare unică pentru un eveniment seismic, având la bază o măsurătoare instrumentată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI