Un cutremur extrem de puternic a avut loc în dimineața aceasta, la aprozimativ 40 de kilometri de Tirana. Imaginile cu dezastrul provocat de seismul de 6.3 grade pe scara Richter sunt terifiante.
Un seism s-a produs la orala locală 03:54, 04:54 ora României, în vestul Albaniei. Cutremurul a avut 6.3 pe scara Richter și a avut loc la o adâncime de 30 de kilometri. Conform mediafax.ro, epicentrul seismului a fost de 10 kilmetri de nord de localitatea Durres și la 44 de kilometru vest de capitala Tirana.
This is terrifying#Albania #Earthquake pic.twitter.com/F2qvPNGHA7
— Igli Lime?? (@IgliLime) 26 noiembrie 2019
Seismul s-a resimțit puternic în țările învecinate: Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord și Albania.
#earthquake in #Durres
First reported damages! #Albania pic.twitter.com/6jS3Nb0Xiv— Klaudja Karabolli (@KKarabolli) 26 noiembrie 2019
Din nefericire, numeroase clădiri s-au prăbușit sub ochii locatarilor. Cele mai mari daune au fost în orașul Durres, unde cel puțin 50 de persoane au ajunt la spital .
1. Naturale:
-deplasarea plăcilor tectonice
-erupții vulcanice
-impactul cu meteoriți
2. Antropice ( non-seismice)
-mijloacele de transport(produc minicutremure)
-explozii subterane antropice (de exemplu un test nuclear subteran)
-edificii care se surpă (mine abandonate de exemplu)
Anual se înregistrează circa 500.000 de mișcări seismice, însă doar 0,2% din ele pot provoca pagube.
Urmări ale mișcărilor seismice: energia eliberată declanșează avalanșe și valuri seismice, produce modificări ale mediului natural și antropic în funcție de intensitatea și de modul de propagare a undelor, cu pierderi umane și economice.
-calitativ, prin intermediul intensității seismice, a intensității distrugerilor cauzate de acestea, care diferă de la un amplasament la altul, fiind dependentă de distanța față de epicentru și de condițiile locale de amplasament;
-cantitativ, prin intermediul magnitudinii, o măsură a energiei eliberate de un cutremur, o valoare unică pentru un eveniment seismic, având la bază o măsurătoare instrumentată.