BREAKING NEWS! Guvernul Orban a picat. Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi

BREAKING NEWS! Guvernul Orban a picat. Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi
Astăzi se votează moțiunea de cenzură. Pe câte voturi se bazează PSD

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva actualului Guvern, condus de Ludovic Orban, se votează astăzi, în ședința celor două camere reunite ale ParlamentuluiRomâniei. PSD a pierdut majoritatea în Senat, iar pentru ca actualul Guvernul să fie demis sunt necesare 233 de voturi. Camera Deputaților și Senatul se reunesc, miercuri, pentru a vota moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Aceasta a fost intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești” și a fost semnată înainte de ședința de de luni de 208 parlamentari.

UPDATE, 16:00 – Ludovic Orban a făcut primele declarații după ce moțiunea de cenzură a trecut: ”Bună ziua! Un parlament dominat de forțe retrograde, parlamentari născuți din pixul lui Dragnea, au încălcat democrația din România. Guvernul cade în picioare, sunt mândru de ce am reușit în trei luni. Am reușit să reparăm o parte din stricăciunile făcute de PSD”, a precizat acesta. VEZI AICI întreaga declarație a lui Ludovic Orban.

UPDATE: Moțiunea a trecut cu 261 de voturi!

Astăzi se votează moțiunea de cenzură

Victor Ponta a făcut un anunț, ieri, înainte de acest moment decisiv ce ar putea să marcheze în acest mod o lovitură de proporții pentru Guvernul Orban. Liderul de la ProRomânia a făcut un anunț în acest sens, pe contul său de Facebook. Fostul premier a lăsat să se înțeleagă că vrea să voteze pentru moțiunea de cenzură. Cu acest prilej, acesta a criticat conducerea Guvernului PNL, în cele trei luni de mandat, efectuate până în prezent. Moțiunea de cenzură a fost inițiată după ce liberalii au aprobat proiectul alegerii primarilor pentru două scrutinuri electorale.

Astăzi se votează moțiunea de cenzură. Pe câte voturi se bazează PSD
Astăzi se votează moțiunea de cenzură. Pe câte voturi se bazează PSD (FOTO: Octavian Ganea – IQUAM)

Actualul președinte interimar al PSD, Marius Ciolacu a declarat că preferă alegerile la termen și că nu va vota niciodată un Guvern PNL, de altfel la învestirea actualei guvernări, PSD nu a votat în plenul Parlamentului actualul guvern. ”Eu față de Orban, respect democrația!”, a declarat, luni, Marius Ciolacu înaintea intrării la dezbaterea moțiunii de cenzură în Parlament. În același context, liderul PSD are încrederea  că sunt ”suficiente” voturi pentru aprobare, în timp ce Ludovic Orban a spus că nu are şanse să treacă, dacă nu intervin repoziţionări a unor „actori politici”.

Pe câte voturi se bazează PSD

Așadar, astăzi, începând cu ora 12:00, PSD va demonstra dacă numărul de parlamentari pe care se bazează este real, sau dacă PNL are ”noroc” și trece cu bine pestemoțiunea de cenzură inițiată de actuala opoziție soocial-democrată.

Conform regulamentului Parlamentului României, actuala Moțiune de cenzură, inițiată de  PSD și UDMR, are nevoie de votul a cel puțin 233 de voturi din partea parlamentarilor. Dacă se va întruni numărul de voturi, Guvernul condus de Ludovic Orban va fi demis. Președintele Iohannis, într-o declarație, dată recent presei, a spus că, odată votată moțiunea, și în cazul în care trece de Parlament, domnia sa îl va numi tot pe Ludovic Orban ca viitor Premier, având, conformConstituției României, acest prerogativ.

Reprezentanții în Parlament, din partea USR, prin vocea lui Dan Barna, au anunțat că nu vor vota moțiunea împotriva actualei guvernări, votul acestora fiind unul la vedere, transparent.

„Nu votăm moţiunea de cenzură şi votul va fi la vedere. Este o decizie clară a USR”, a precizat Barna la Parlament, la finalul unei şedinţe a grupurilor USR.

Schimb dur de replici între Ludovic Orban și Victor Ponta

La tribuna Camerei Deputaților, Ludovic Orban și-a apărat, astăzi, șansele de rămâne în continuare în postura de Premier desemnat al Guvernului, și a atacat dur opoziția social democrată spunând:

Cel mai tare m-am mirat nu de demagogia voastră, ci că l-am auzit pe un alt lider politic, un proaspăt colaborator al vostru, după ce v-a înjurat vreo doi ani, că are o atitudine crtică la adresa spitalelor private. Dar unde s-a operat? Nu cumva într-un spital privat? Și nu din România, ci din Turcia”, a spus Ludovic Orban, cu referire la Victor Ponta.

Victor Ponta, care a declarat oficial că va vota pentru moțiunea de cenzură, nu a stat mult pe gânduri, dându-i replica premierului Orban, la fel de dur și acid:

După cum știți, nu am votat guvernul PNL-Orban, pentru că n-am încredere că poate să gestioneze țara. După trei luni, iată că am avut dreptate. Chiar și ei vor astăzi să pice guvernul și să intrăm într-o criză guvernamentală. Regret faptul că în urma înțelegerii dintre PNL și PSD nu o să avem primari în două tururi și președinți de consilii județene aleși. Cred că de data asta PSD și PNL și-au dat mâna împotriva partidelor mai mici, USR, Pro România și împotriva cetățenilor. Probabil că vor fi sancționați pentru asta”, a spus Victor Ponta.

În contextul aceluiași speach, de la tribuna Camerei Deputaților, liderul ProRomânia a trecut la ”armele grele”, jicnindu-l pe Ludivoc Orban:

„Există o singură explicație. Le era frică că nu trece moțiunea și voiau să ne convingă. Acest lucru pe mine m-a convins. Voi vota moţiunea. Un singur lucru, dragă Ludovic! Să ştii că eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcoolizare. Acelea sunt toate private. Acele clinici de dezalcoolizare de azi începând le puteţi plăti din bani publici. Succes!”, a spus Ponta.