Moțiunea de cenzură azi în Parlament. ”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă”

Moțiunea de cenzură azi în Parlament. ”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă”
Moțiunea de cenzură azi în Parlament. ”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă”

Astăzi, începând cu ora 14, în ședința reunită a celor două camere din Parlamentul României, s-a pus în discuție Moțiunea de cenzură prin care se dorește demiterea actualei guvernări liberale.

Moțiunea de cenzură azi în Parlament

Actuala guvernare este amenințată cu demiterea prin Moțiunea de cenzură propusă pentru dezbatere de PSD și UDMR. În acest moment, în Parlament PSD are siguranța faptului că va demite Guvernul Orban, bazându-se pe 233 de voturi parlamentare.

Actualul președinte interimar al PSD, Marius Ciolacu a declarat că preferă alegerile la termen și că nu va vota niciodată un Guvern PNL, de altfel la învestirea actualei guvernări, PSD nu a votat în plenul Parlamentului actualul guvern.

Moțiunea de cenzură demarată de PSD împreună cu cei de la UDMR,  intitulată „Guvernul Orban/PNL- privatizarea democrației românești”, conform surselor din cadrul PSD, face apel la respectarea principiilor democratice. În același timp critică decizia Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Moțiunea de cenzură azi în Parlament. ”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă”
Moțiunea de cenzură azi în Parlament. ”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă”

”Eu față de Orban, respect democrația!”, a declarat Marius Ciolacu înaintea intrării la dezbaterea moțiunii de cenzură în Parlament. În același timp premierul Orban, încrezător în aliații PNL, a declarat că este convins că actualul demers al PSD nu va avea sorți de izbândă:

”Conform evaluării actuale, nu există un număr suficient de parlamentari, astfel încât să asigure reuşita moţiunii. BPN al PNL a stabilit poziția față de moțiunea de cenzură. Obiectivul fundamental este să pună în practică voința cetățenilor care își doresc alegerea primarilor în două tururi. Plecând de la acest obiectiv, PNL va împiedica adoptare moținii de cenzură. Am luat decizia ca parlamentarii PNL să fie în plen și să voteze la vedere împotriva moțiunii de cenzură.

Am mandatat grupurile parlamentare de la Senat și Camera Deputaților să poarte negocieri cu toate grupurile parlamentare partenere, cu parlamentari individual, indiferent dacă sunt neafiliaţi sau aparţinând unor grupuri politice, pentru a convinge aceşti parlamentari că e extrem de benefic ca sistemul de alegere a primarilor în două tururi să fie adoptat, şi, ca atare, să nu voteze în favoarea moţiunii”, a declarat Ludovic Orban, la finalul BPN al PNL.

”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă”

„Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere!

Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, susţin semnatarii moţiunii.

Conform regulamentului Parlamentului României, actuala Moțiune de cenzură, inițiată de  PSD și UDMR, are nevoie de votul a cel puțin 233 de voturi din partea parlamentarilor.

Reprezentanții în Parlament, din partea USR, prin vocea lui Dan Barna, au anunțat că nu vor vota moțiunea împotriva actualei guvernări, votul acestora fiind unul la vedere, transparent.

„Nu votăm moţiunea de cenzură şi votul va fi la vedere. Este o decizie clară a USR”, a precizat Barna la Parlament, la finalul unei şedinţe a grupurilor USR.