ANRE a aplicat amenzi uriaşe. Neregula gravă descoperită la mai mulţi furnizori de gaze

ANRE a aplicat amenzi uriaşe. Neregula gravă descoperită la mai mulţi furnizori de gaze
ANRE, amenzi pentru mai mulți furnizori de gaze: ce probleme s-au descoperit?

ANRE aplică amenzi uriașe! Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energie a observat o serie de nereguli la mai mulți furnizori de gaze. Despre ce companii este vorba și care sunt problemele semnalate?

Amenzi uriașe pentru mai mulți furnizori de gaze: ANRE taxează dur

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a obligat furnizorii de gaze să mențină prețurile fixe la care s-au angajat pe toată perioada semnată cu clienții lor.

Instituția a amendat cu 2.69 de milioane de lei furnizorii de gaze naturale în urma unor plângeri primite de la consumatori cu privire la creșterea prețurilor din ultima vreme.

Concret, ENGIE, E.ON Energie România și Restart Energy au fost amendate cu câte 800.000 de leipentru că în ofertele lansate public cu un preț fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menționat că furnizorul își rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat”.

„ANRE a dispus acestor furnizori să notifice tuturor clienţilor finali”

Furnizorii au fost mustrați pentru că nu și-au îndeplinit obligația de a respecta condițiile știute de clienți și pentru că nu i-au informat corect pe aceștia cu noile modificări. ENGIE și E.ON au fost amendate recent și de Autoritatea Națională pentru protecția consumatorilor pentru aceleași fapte cu alți 200.000 de lei. Instituția a dispus menținerea contractelor fixe prin care s-au angajat inițiat pentru toată durata contractelor.

„Totodată, ANRE a dispus acestor furnizori să notifice tuturor clienţilor finali care au acceptat oferte comerciale cu preț fix, menținerea prețului gazelor naturale la care s-au obligat prin ofertă, pe toată durata acesteia, și, după caz, modificarea contractelor de furnizare a gazelor naturale în acord cu oferta comercială cu preț fix”, arată ANRE.

Gazul a atins un nou preț record pe piața europeană

Criza gazelor naturale continuă în Europa, iar potrivit datelor de tranzacționare de la bursa ICE din Londra prețurile gazelor pe piața de energie electrică europeană a depășit la începutul lunii octombrie un nou record și a ajuns la 1.200 de dolari pe mia de metri cubi.

„Gazul ar poate ajunge la un preț atât de mare încât ar putea fi eliminată cererea”, a declarat Andreas Gandolfo, expert în energie în cadrul companiei de cercetare financiară BloombergNEF.

„De asemenea, pentru unii, inclusiv pentru noi, consumatorii casnici, care avem un sistem de încălzire al locuințelor pe bază de gaz, probabil că prețul va crește mai mult decât putem suporta. Apoi se va opri”, a mai spus Gandolfo.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI