Europa se confruntă cu un val de căldură fără precedent, iar această situație a generat incendii devastatoare de vegetație în multe țări. Din păcate, o lume întreagă asistă la distrugerea planetei care se desfășoară lent, dar sigur, din cauza schimbărilor climatice extreme și a fenomenelor care rezultă în urma acestor modificări. În urmă cu o zi, în Fanța s-au înregistrat temperaturi record, iar acest fenomen de „apocalipsă meteo” urmează să ajungă și în România.
Mii de pompieri se luptă în această perioadă cu incendiile de vegetație izbucnite în urma temperaturilor record înregistrate în tot mai multe țări din Europa, care nu dau semn de scădere în perioada următoare.
Din păcate, în ultimele zile s-au întregistrat sute de decese, cele mai multe fiind în Spania, acolo unde oamenii nu mai rezistă din cauza caniculei. Astfel, 360 de persoane au murit în această țară în perioada 10-15 iulie, în timp ce vineri au murit 123 d epersoane, potrivit Ministerului spaniol al Sănătății.
Potrivit statisticilor, acesta este cel de-al doilea val de căldură care lovesște Spania în această vară, cel din urmă fiind înregistrat în luna precedentă, când au murit 800 de persoane din cauza căldurii.
În cursul zilei de ieri, în Franța s-au înregistrat mai multe recorduri istorice de temperatură, astfel încât meteorologii francezi au prezentat aceste temperaturi de foc sub forma unei „apocalipse meteo”. Așa se face că Meteo-France a transmis că, în localități precum Brest, Saint-Brieuc şi Nantes (vest) şi Biscarrosse (sud-vest) a fost înregistrată „cea mai călduroasă zi din acest val de caniculă”, potrivit AFP.
Potrivit valorilor înregistrate la ora 17:00 (15:00 GMT), la Brest termometrul a indicat o temperatură de 39,3 grade Celsius, depășind recordul anterior de 35,1 grade Celsius, înregistrat în august 2003). La Saint-Brieuc au fost înregistrate 39,5 grade Celsius la , spre deosebire de recordul de 38,1 grade Celsius, înregistrat în august 2003).
La Nantes, valorile înregistrate indicau o tempertaură de foc de 42 grade, la o mică diferență faţă de recordul înregistrat cu mult itmp în urmă, în iulie 1949, atunci când termomentrele arătau 40,2 grade.
La Biscarrosse, valorile din termometre indicau ieri o temperatură de 42,6 grade Celsius, apopiată de recordul înregistrat anul trecut de 41,7 grade Celsius.
Marea Britanie se află sub avertizare de cod roșu, după ce mai multe orașe au atins temperaturi extreme, mai ridicate decât în anumite zone din Sahara. Potrivit prognozei meteo, Londra este unul dintre orașele unde au fost înregistrate temperaturi record, motiv pentru care autoritățile au luat imediat măsuri.
Din cauza temperaturilor de foc, zborurile spre şi de pe aeroportul Luton din Londra au fost temporar întrerupte luni după ce o porțiune din pistă s-a deteriorate din cauza temperaturilor, aeronavele fiind obligate să-și schimbe traseul către alte destinații.
Nici Portugalia nu a scăpat de temperaturi extreme, astfel că au fost înregistrate 4 de grade Celsius în termometre, motiv de izbucnire a incendiilor de vegetație. În ciuda faptului că pompierii țin sub control această situație, apariția unor noi tragedii nu este exclusă, în timp ce două persoane au fost ucise, iar alte 60 rănite.
Avertizările meteorologilor sunt de temut și pentru România, care urmează să se „topească” în zilele următoare. Astfel, în perioada 18 iulie-31, țara noastră va fi atinsă puternic de canicula care a speriat Occidentul, autoritățile făcând apel la cetățeni pentru a se proteja. În această perioade, șansele de ploaie sunt minime, în timp ce temperaturile pornesc de la 30 de grade și vor putea depăși 40 de grade, la umbră.
„Ne aşteptăm ca valul de căldură să atingă vârful intensităţii în special la sfârşitul acestei săptămâni, începând de vineri, sâmbătă, duminică, chiar şi în primele două zile din săptămâna următoare, a declarat Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) la România TV.