Lumea este deja schimbată ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Efectele se văd pe toate planurile. De la cel social, economic și până la marile piețe și burse europene. Unul din efecte, neașteptat și nepreconizat de nimeni, este cel de pe piața imobiliară, și nu vorbim de cea europeană, ci de cea din România. Ca urmare a conflictului, românii sunt în căutare de noi locuințe în zonele rezidențiale care au și buncăre.
Invazia Rusiei în Ucraina, cu sancțiunile economice care au urmat împotriva agresorului și efectele de propagare pe piețele globale, are o multitudine de implicații pentru sectorul imobiliar privat. La prima vedere, conflictul din Ucraina va avea un impact direct redus pentru majoritatea managerilor și investitorilor.
„Portofoliile imobiliare, în special, au o expunere directă foarte limitată sau deloc la activele din Rusia sau Ucraina.
Prin urmare, orice implicații ale conflictului vor fi indirecte și se vor baza pe efecte macroeconomice mai largi.”, spun specialiștii din piață, conform Real Capital.
Fluxurile de capital imobiliar de ieșire din Rusia au fost în medie de doar 330 de milioane de dolari pe an în ultimii cinci ani. De cealaltă parte, fluxurile de intrare au fost în medie de 960 de milioane de dolari pe an în aceeași perioadă.
Potrivit Real Capital Analytics, Ucraina a înregistrat un volum mediu anual de tranzacții. Valoarea s-a ridicat la 418 milioane de dolari între 2017 și 2021, arată datele.
Cu toate acestea, odată cu criza din Ucraina, îngrijorările legate de inflație se conturează și mai mult pentru manageri. Aceștia deja căutau cum să navigheze într-un mediu inflaționist despre care credeau că va fi probabil de scurtă durată. Mulți investitori imobiliari cred că perioada inflaționistă va fi mai prelungită din cauza conflictului.
Se așteaptă ca perturbările cauzate de conflict să exercite o presiune suplimentară asupra costurilor de construcție. O altă presiune suplimentară va fi și asupra lanțurilor de aprovizionare globale și a surselor de materii prime.
Ca urmare a acestei situații regretabile, inclusiv pe piața imobiliară românească s-au schimbat regulile jocului. Specialiștii din piață spun că, mai nou, românii caută locuințe, mai ales în blocuri, care au neapărat buncăre construite la subsolul acestora.
Un astfel de apartament, conform acelorași analiști, s-a vândut în Timișoara cu 900 de euro pe metrul pătrat. Respectiva locuiunță dispune de 60 de metri pătrați locuibili, dar și de 30 de metri pătrați într-un buncăr, construit la subsolul complexului.
La Iași, se vinde un alt apartament, aproximativ la fel, dar pentru 1.500 de euro pe metrul pătrat. Și în București a început fuga după astfel de spații, aici existând inclusiv case prevăzute cu astfel de adăposturi.