Aparițiile Fecioarei Maria, care sunt numite și marianice, sunt întâmplări descrise ca iviri de factură supranaturală ale Fecioarei Maria ce se arată unei persoane sau mai multora, o singură dată sau de mai multe ori de-a lungul unei perioade de timp.
Cu toate că istoria aparițiilor datează din secolul al IV-lea, fenomenul a luat amploare deosebită mai recent, iar mărturiile despre aparițiile Fecioarei Maria au fost tot mai dese în secolele al XIX-lea și al XX-lea.
Există milioane de oameni convinși că la fiecare apariție a Fecioarei Maria se produce un miracol, iar fețele bisericești interpretează aceste mesaje drept intenții de a îndrepta oamenii către credință.
În anul 353 este menționată prima apariție a Fecioarei Maria. Ea s-a arătat simultan, în vis, unui nobil roman și papei Liberio, cerându-le ridicarea unei biserici, într-un loc precis menționat, acolo unde va ninge în acea noapte de august. Un secol mai târziu, acolo avea să se construiască Bazilica Sfânta Marie Mare din Roma, iar sărbătoarea este păstrată la data de 5 august, în calendarul romano-catolic. Popular, ziua se numește ”Madonna Zăpezii”.
La data de 9 decembrie 1531, pe un deal de lângă Mexicp City, ”o Doamnă din ce” s-a arătat unui indian aztec, convertit la catolicism. Fecioara îl striga pe nume și-l îndemna să mărturisească revalația și episcopului, ale cărui slugi l-au umilit și l-au batjocorit.
Au mai urmat alte patru apariții ale Fecioarei, ultima fiind la data de 12 decembrie 1531, atunci când Fecioara îl îndemna să culeagă câțiva trandafiri ca să-i ducă episcopului. El este surprins de trandafirii culeși în plină iarnă, dar și de imaginea ce apare pe mantia lui Juan Diego, ”Sfânta Fecioară de la Guadalupe”. Se spune că în anii care au urmat, câteva milioane de azteci s-au convertit la creștinism.
Apoi, cercetări ştiinţifice au descoperit ulterior că pe retina ochiului drept al Sfintei Fecioare de pe mantie se zăreşte conturul unui om cu barbă, adică cel al vizionarului Juan Diego.
Însă mantia lui Juan Diego este venerată şi în zilele noastre, la altarul Sfintei Fecioare de la Guadalupe din Mexico City, care este cel mai important sanctuar religios al celor două Americi, vizitat anual de aproximativ nouă milioane de pelerini.
La data de 11 februarie 1858, Bernadette Soubirous (14 ani), se afla la adunat de crengi uscate, alături de sora ei şi de o prietenă, în apropiere de stânca Massabielle, la Lourdes, care este o mică localitate franceză aflată la poalele Munţilor Pirinei.
Bernadette suferea de astm, astfel că nu a putut ţine pasul cu celelalte două fetiţe. La un moment dat i-a apărut în faţă un vuiet ca o vijelie, iar din peştera aflată în faţa ei, o privea o doamnă luminoasă, surâzătoare, îmbrăcată în alb, ce purta o panglică azurie. Cuprinsă de mare teamă, Bernadette a căzut în genunchi şi s-a rugat. Când celelalte două fete s-au întors, au găsit-o pe Bernadette strălucind de fericire.
De asemenea, apariţia Fecioarei la grota de la Massabielle a fost interpretată de credincioşi ca un mesaj de purificare a locului. Legendele locale afirmă că blocul din piatră din peşteră ar fi fost la origine un altar păgân, pe care se aduceau jertfe omeneşti.
Au urmat apoi și alte 18 apariţii ale Fecioarei Maria, în care i-a cerut Bernadettei să se roage pentru păcătoşi, dar şi să-i îndemne pe oameni să ia calea credinței.
Apoi, la data de 25 martie, la una dintre apariţii, Fecioara i-a transmis fetiţei un mesaj legat de „neprihănita zămislire”, o dogmă ce fusese adoptată cu patru ani în urmă de Biserica romano-catolică şi care semnifica biruinţa Sfintei Fecioare în faţa Satanei, dar a fost un mesaj neînţeles pe moment de micuţă.
Ea a alergat la parohia din sat, a intrat şi a strigat: „Eu sunt cea Neprihanit Zamislită !”, explicând preotului că acesta era mesajul transmis de „Doamna”.
În fiecare an acel loc de la Lourdes au început să vină pelerini din întrega lume şi există chiar mărturii privind minuni săvârşite acolo, precum vindecarea unui barbat care orbise.
Mica Bernadette s-a călugărit la Mănăstirea din Nevers, sub numele de Maria Bernad, unde a murit în anul 1879, la numai 35 de ani, răpusă de cancer. Trupul ei se află şi astăzi intact, într-o raclă de cristal, la Mănăstirea din Nevers, unde pare că doarme.
Dar contestatarii acestor apariţii şi minuni s-au întrebat de ce aceasta nu a putut face o minune pentru a-i înlătura suferinţele provocate de astm şi tuberculoză osoasă şi mai apoi boala incurabilă. Ca răspuns, biserica a arătat că Fecioara chiar a făcut o minune cu micuţa, în sensul ca ea şi-a acceptat suferinţa, alături de bucurie, iubire şi supunere.
Se esimează că la Lourdes vin anual în pelerinaj circa 5 milioane de credincioşi. Zona a cunoscut o dezvoltare fantastică, fiind construite peste 30 de hoteluri, un aeroport şi o bazilică subterană cu 20.000 de locuri. Se mai află și un birou medical de constatări ale minunilor, care este format din medici de confesiuni diferite, ce au confirmat peste 1200 de vindecări miraculoase, în timp ce biserica a recunoscut doar aproape 70.
Biserica a recunoscut însă acest miracol. Astfel, calendarul greco-catolic menţionează în fiecare an la 11 februarie, Prima apariţie a Sfintei Fecioare la Lourdes – 1858. Calendarul romano-catolic marchează sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.
Apoi, o altă apariţie a Fecioarei Maria este cea din 24 iunie 1981, de la Medjugorie, în prezent Bosnia şi Herţegovina, când ea s-a arătat în faţa a şase copii: Ivanka, Mirjana, Vicka, Ivan, Marija si Jakov, de pe un deal din apropeiere.
Ei au spus că de atunci au primit aproape zilnic mesaje de la Fecioară, pe care le încredinţează lumii şi Bisericii. Mesajele se referă la îndemnuri de pace şi de credinţă. Conform mărturiilor lor, Sfânta Fecioară apare îmbrăcată în rochie gri (aurie de sărbători), fiind înfăşurată într-un voal alb şi lung, cu părul negru, ochi albaştri, obraji îmbujoraţi, iar pe cap cu o cunună formată din 12 stele. În timp, locul a devenit extrem de vizitat, în prezent fiind vizitat de circa 10 milioane de pelerini anual.
În anul 1991, Congregaţia Vaticanului pentru Doctrina Credinţei primea documentele despre Medjugorie de la episcopii iugoslavi şi rapoartele iezuiţilor, iar la data de 21 ianuarie 1994, Papa Ioan Paul al II-lea i-a dat un răspuns arhiepiscopului Philippe Benitez, stabilind definitiv că întâmplările de la Medjugorie îl fac să fie un loc sfânt.
Nu în ultimul rând, potrivit unor mărturii, la 17 iulie 1995, Fecioara Maria s-ar fi arătat şi în România, în satul Seuca, lângă Târnăveni, judeţul Mureş. I s-a arătat unei femei fără vedere, pe nume Rózsika Marián, în vârsta de 33 de ani.