Anunț de importantă mondială din domeniul medicinei. Un vaccin combinat, care va combate atât covidul, cât și gripa sezonieră, se află în plină testare. Când va fi lansat pe piață celebrul medicament și ce rezultate au obținut cercetătorii până acum în ceea ce privește anticorpii generați de acesta.
Compania farmaceutică americană Moderna a anunțat că a fost descoperit un vaccin combinat, care vizează atât COVID-19 cât și gripa. Acesta este, în prezent, în faza de testare, dar deja ar fi avut un răspuns imunitar puternic, comparativ cu vaccinurile individuale.
Conform companiei, vaccinul denumit mRNA-1083 a demonstrat eficacitate împotriva tuturor celor patru tulpini A și B de gripă la adulții vârstnici, spre deosebire de vaccinurile antigripale obișnuite produse de GSK și Sanofi.
Mai mult, Moderna a afirmat că acest vaccin combinat a indus producerea de anticorpi într-o măsură similară sau chiar mai mare decât vaccinurile antigripale actuale de pe piață. Astfel, compania are mare încredere în acest medicament.
Mulți se întreabă, însă, când va fi lansat noul vaccin, menit să combată două boli deodată. Președintele Moderna, Stephen Hoge, a precizat că acest medicament este abia în stadiul final în ceea ce privește analizele.
Chiar dacă testările vor fi finalizate la sfârșitul anului 2023, dozele ar urma să ajungă pe piață și să fie administrate abia în sezonul de toamnă 2025.
„Ipotetic, este posibil ca acesta să fie aprobat spre sfârșitul anului, dar, mai probabil, vorbim despre sezonul de toamnă din 2025 pentru combinația (de vaccin) gripă-COVID. Deci peste doi ani”, a declarat președintele Moderna, Stephen Hoge.
Citește și: A explodat iar numărul infectărilor cu COVID. Câte cazuri au fost săptămâna trecută
Până acum, însă, rezultatele cercetătorilor sunt pozitive. Deși ar fi mai puternic decât cele descoperite înainte, fiind benefic pentru două boli deodată, simptomele adverse ar fi similare în ceea ce privește intensitatea.
Luni, Franța a început o campanie de vaccinare suplimentară împotriva COVID, cu scopul de a întări nivelul de protecție pentru grupurile de persoane vulnerabile. Această campanie a fost lansată înainte de termen din cauza unei creșteri a numărului de cazuri de boală.
Această nouă campanie trebuia să înceapă pe 17 octombrie, dar a fost programată mai devreme cu două săptămâni din cauza unei creșteri a răspândirii virusului, inclusiv a noilor variante. De asemenea, a fost observată și o creștere radicală și a numărului de internări în spitale.
Autorităţile au transmis că le recomandă să se vaccineze persoanelor de peste 65 de ani. De altfel, în categoria de risc intră și toți cei careu au probleme cardiovasculare sau respiratorii, imunodeficiente sau femeile însărcinate.