Când vine vorba de consumul de curent al aparatelor electrocasnice, mulți internauți au început să publice tot felul de trucuri care, în esență, ne-ar ajuta să diminuăm acest aspect. În acest context se vorbește de aparatele electrocasnice pe care să nu le ții unul lângă altul, și care îți umflă mult factura la curent. Citește mai departe și vezi care sunt acestea.
Nu este prima dată când vorbim de termenul electronice și electrocasnice care utilizează energia electrică, chiar și când sunt oprite, dar nu scoase din priză. Dispozitivele electronice utilizează energie atunci când sunt conectate la priză, chiar dacă nu sunt pornite.
Scoaterea din priză a aparatelor electrocasnice mari, cum ar fi frigiderul, cuptorul și mașina de spălat vase, ar fi neînțeleaptă și, de asemenea, dificil de făcut, iar orice lucru cu un ceas care trebuie resetat după o pană de curent ar trebui să fie lăsat singur.
În același timp, conform unor recomandări, există și varianta în care anumite aparate electrocasnice, puse unele lângă altele pot crește consumul de energie, deși aparent nu este așa. Dar, ca să fim informați, am decis să vă spunem care sunt aparatele electrocasnice pe care să nu le ții unul lângă altul. Experții spun că, făcând așa, îți umflă mult factura la curent.
Dacă puneți frigiderul lângă cuptor, acesta poate face ore suplimentare în timp ce încearcă să atingă temperatura potrivită. Acest lucru îi poate scurta durata de viață sau îți poate crește factura de electricitate. Totuși, nu există niciun pericol imediat pentru niciunul dintre cele două aparate.
Frigiderele mai vechi nu au calitatea izolației pe care o au cele moderne. Acesta este motivul pentru care a fost recomandat să le țineți la distanță unul de celălalt. Cu toate acestea, aparatele din ziua de azi sunt bine construite, iar sistemele de răcire integrate în frigiderele moderne nu vor avea dificultăți în a atinge temperaturile corecte, chiar dacă gătești chiar lângă ele.
Vezi și: Trucul simplu prin care reduci factura la energie electrică. Vei economisi enorm așa
Dacă adaugi o gură de aerisire sau un ventilator și citești cu atenție instrucțiunile producătorului, ar trebui să te descurci. Dacă nu se specifică altfel, asigură-tecă există un spațiu de 50 de milimetri între cele două.
Bineînțeles, poate fi mai practic să pui un blat între frigider și cuptor, unde poți amplasa fie alte aparate, cum ar fi prăjitorul de pâine, fie care poate fi folosit pentru pregătirea alimentelor. Amintește-ți de trifecta amenajării bucătăriei: chiuvetă – frigider – aragaz, toate trebuie să fie ușor accesibile în timp ce pregătești masa.
Iată câteva sfaturi despre ce să deconectezi pentru a economisi bani și energie, asigurându-teîn același timp că aparatele electronice esențiale sunt pregătite pentru atunci când ai nevoie de ele.
Aparatele mici de bucătărie sunt ușor de scos din priză atunci când nu sunt folosite și este un obicei bun de adoptat. Deși riscul de incendiu electric este scăzut atunci când aparatele și electronicele sunt în stare bună de funcționare, de ce să-ți asumi acest risc? Deconectarea lor este singura modalitate reală de a elimina șansele ca acest lucru să se întâmple.
Unul dintre cei mai mari infractori atunci când vine vorba de utilizarea energiei fantomă este configurația de divertisment: echipament stereo, televizor, cutie de cablu, consolă de jocuri. Este posibil să nu fie practic să le deconectezi pe toate la sfârșitul fiecărei zile, dar dacă te uiți prin casă, probabil că ai dispozitive electronice folosite rar care consumă energie chiar și în modul standby.
Vezi și: Cum reduci consumul de energie în 2023. Așa vei plăti mai puțini bani la factură
Probabil că suntem cu toții vinovați de faptul că ne lăsăm încărcătoarele în priză. De la telefoane și laptopuri la periuțe de dinți electrice și căști bluetooth, aceste încărcătoare se adaugă la factura de energie electrică chiar și atunci când nu se încarcă.
Pentru cîțiva lei, poți achiziționa un adaptor cu oprire automată, care întrerupe automat alimentarea cu energie electrică atunci când dispozitivul este complet încărcat. Acest lucru nu numai că va economisi bani, dar va prelungi și durata de viață a dispozitivului prin oprirea ciclurilor de mini-încărcare și prevenirea supraîncălzirii acestuia.
Modul de așteptare sau de veghe al computerului nu face o mare diferență atunci când vine vorba de consumul de energie. Obișnuindu-te să scoți computerul din priză în fiecare seară, nu numai că vei economisi energie, dar îți vei proteja și calculatorul de daune grave, deoarece supratensiunile cauzate de fulgere îl pot prăji.
Vezi și: Obiceiurile care îți măresc factura la energie. Cum să plătești mai puțin cu două trucuri simple
Și mai bine, pune echipamentul de birou de acasă, computer, imprimantă, scaner etc., pe o bandă de alimentare inteligentă și închide totul cu un singur buton atunci când se termină ziua de lucru.
În aceste zile când totul devine din ce în ce mai scump, orice reducere a consumului de energie este bine-venită. Așadar, acum că ai aflat care sunt aparatele electrocasnice pe care să nu le ții unul lângă altul și care sunt și ceilalțti pași, tot cei ai de făcut este să fii atent și dacă nu folsoesști săs coți din priză.