Anunţul zilei despre tichetele sociale. Ce se întâmplă cu voucherele în magazinele Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan

Anunţul zilei despre tichetele sociale. Ce se întâmplă cu voucherele în magazinele Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan
Voucherele pentru alimente pentru alimente îmbogățesc marii retaileri

În urma situației de criză și a prețurilor galopante, Guvernul anunța măsuri sociale. Mare parte din aceste măsuri au ca țintă persoanele cu venituri mici și defavorizate. Așa se face că au apărut voucherele pentru alimente, în valoare 250 de lei. Dar, ceea ce este în spatele acestor vouchere, este de fapt, îmbogățirea retailerilor și a retaurantelor admise în program. Ar fi vorba de cel puțin 3 miliarde de lei, bani ce intră în buzunarele acestora. Și iată că a venit și anunţul zilei despre tichetele sociale. In cele ce urmează aflați ce se întâmplă cu voucherele în magazinele Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan.

Sistemul de funcționare pentru voucherele sociale

De ceva ani, guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria au implementat măsuri sociale, sub forma de vouchere, pentru cei mai puțini norocoși. În general aceste ajutoare sunt pentru cei care au avut și au venituri mici, sau pentru categoriile defavorizate.

Mecanismele de lucru ale acestor vouchere este stabilit de Ministerul Muncii, Turismului, cel al Finanțelor, și mai nou, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministerele sunt responsabile pentru stabilirea și monitorizarea cadrului legislativ. În cadrul acestui sistem trebuie să opereze angajatorii, comercianții cu amănuntul și organizațiile de punere în aplicare. Aceleași ministere se ocupă și de selectarea organizațiilor de punere în aplicare.

Pentru a fi selectate, companiile de vouchere trebuie să treacă printr-un proces de licitație. Aceste companii trebuie să demonstreze cum vor asigura din punct de vedere tehnic respectarea diferitelor norme incluse în cadrul legislativ.

Companiile de vouchere trebuie să demonstreze, de exemplu, că costurile de tranzacție ar fi minime pentru comercianții cu amănuntul. Că aceste costuri nu ar fi prea împovărătoare pentru aceștia din punct de vedere administrativ.

Aceste cerințe sunt instituite pentru a se asigura că sistemul nu dezavantajează comercianții cu amănuntul mai mici. Dar, realitatea este cu totul alta, și vom explica de ce.

În România funcțioeanză trei operatori

Există trei operatori de implementare recunoscuți, Edenred, Monizze și Sodexo. Aceste trei organizații sunt mari multinaționale care oferă servicii similare de bonuri de masă într-o serie de alte țări din întreaga lume, fie în format electronic, fie pe suport de hârtie. În Franța, de exemplu, Edenred implementează Ticket CESU, iar în România acest lucru este realizat de Sodexo.

Operatorii de implementare sunt responsabili de crearea rețelei de comercianți cu amănuntul în care pot fi utilizate tichetele de masă, de dezvoltarea cardurilor, de trimiterea acestora către angajați și de înlocuirea lor în caz de furt sau pierdere.

Aceștia gestionează, de asemenea, platforma digitală  prin intermediul căreia angajatorii, angajații și comercianții cu amănuntul pot verifica soldul.

Pe aceste platforme se pot raporta pierderea sau furtul cardului, precum și accesul la o serie de alte servicii pentru clienți. Aceste spații online se numesc „MyEdenred” pentru Edenred, „MyMonizze” pentru Monizze și „MySodexo” pentru Sodexo.

Autoritatea contractantă sunt angajatorii. Comercianții cu amănuntul se pot înscrie la una, două sau toate cele trei organizații de punere în aplicare pentru a se asigura că terminalele lor de plată acceptă cupoanele electronice.

Angajatorii pot alege să încheie contracte cu una dintre cele trei organizații. Angajatorul este responsabilă pentru identificarea și selectarea destinatarilor finali, adică angajații.

Angajații pot primi tichete de masă, ca parte a termenilor și condițiilor convenite în contractele individuale de muncă. De asemenea, în fiecare lună, aceștia plătesc companiei de tichete selectate suma care urmează să fie transferată pe cardul de tichete electronice al angajatului.

Voucherele pentru alimente pentru alimente îmbogățesc marii retaileri

Dacă am explicat sistemul de funcționare și cine se ocupă, vorbim acum de voucherele de alimente, emise recent de Guvern. Valoarea acestora este de 250 de lei, dar ceea ce nu se știe, este că retailerii și o parte din restaurantele de tip fast-food, precum McDonalds, KFC sau Pizza Hut, își rotunjesc veniturile considerabil cu aceste vouchere.

Conform Antena 3, ar fi vorba de cel puțin 3 miliarde de lei, bani care le intră acestora în buzunare. Banii, așa cum era de înțeles, sunt plătiți de Guvern, în condițiile în care nu sunt bani la bugetul de stat pentru majorări salariale sau compensări la facturile de gaze și la combustibili.

În cazul magazinelor Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan, precum și a restaurantelor amintite, peste 2 milioane de români, cu venituri mici, sau defavorizați, își pot folosi voucherele de alimente. Lista alimentelor, una strictă, este doar pentru alimente de bază.

Au existat, deja, cazuri în care românii săraci au folosit aceste vouchere pentru achiziția altor produse, altele decât cele din listă. Culmea este că toate aceste magazine, deși știau care sunt alimentele accesibile, au vândut țigări, alcool sau alte produse.

Urmarea a fost că acestor clienți li s-au blocat cardurile de ajutor social, iar alții chiar au fost amendați. Un alt aspect, extrem de important, referindu-ne aici la cerințele care sunt instituite pentru a se asigura că sistemul nu dezavantajează comercianții cu amănuntul mai mici, cele 3 companii au în listă aproximativ  20.000 de magazine şi restaurante.

Marea lor majoritate nu fac parte din categoria micilor comercianți, la care făceam referire. Deci, în concluzie, micile magazine care ar fi putut beneficia de acești bani de la stat, din cele 3 miliarde, sunt în afara sistemului.

A venit și anunţul zilei despre tichetele sociale. Atenție la termenul de valabilitate!

Dar, statul și cei trei parteneri merg mai departe. Cu toate astea avem și anunţul zilei despre tichetele sociale, și anume termenul de valabilitate ale acestor vouchere.

Conform ministerelor implicate, „Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În același timp, MIPE mai anunță că voucherele de alimente sunt doar pentru produsele de bază. Vorbim aici de ulei, făină, zahăr, legume, carne şi lactate.

Cam astea sunt produsele care pot fi achiziționate cu voucherele de alimente, în valoare de 250 de lei. Ceea ce mai este de reținut este că, până la finalul anului, se vor mai acorda încă trei șarje de vouchere.

A fost reactualizată și lista beneficiarilor acestor vouchere, publicată pe site-ul Ministerului Muncii și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Conform oficialilor, există varianta ca unii români să fie excluși din aceste liste, pe baza unor criterii. Datele se regăsesc tot pe site-ul Ministerului Muncii.

Urmăriți Playtech.ro și pe