Anunțul Moderna după apariția tulpinei Omicron de covid. Vești de ultimă oră pentru oameni

Anunțul Moderna după apariția tulpinei Omicron de covid. Vești de ultimă oră pentru oameni
Anunțul Moderna după apariția tulpinei Omicron de covid

Ce anunț a făcut compania Moderna după apariția tulpinei Omicron, din Africa de Sud. Noua tulpină a coronavirusului a fost clasată ”îngrijorătoare” de către OMS – Organizația Mondială a Sănătății. Această tulpină este considerată foarte contagioasă și cu mutații multiple, devenind o îngrijorare la nivel mondial. În Europa, Belgia a fost statul care a depistat un prim caz de infecție. De precizat este că un caz a fost raportat în Hong Kong şi unul în Israel, la o persoană care s-a întors din Malawi.

Anunțul Moderna după apariția tulpinei Omicron de covid

Compania Moderna și-a anunțat intenția de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron a coronavirusului, descoperită în Africa de Sud și clasată ca ”îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății.

„Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a anuțat compania americană într-un comunicat de presă.

Conform Moderna, acest anunţ se înscrie într-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele îngrijorătoare.

„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta şi Beta”, a mai precizat compania, menționând că „şi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.

„De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în faţa evoluţiei virusului”, a  spus şeful Moderna, Stéphane Bancel.

„Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a mai adăugat el.

Tulpina Omicron prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike

Va mai dura însă „câteva săptămâni” pentru a înţelege nivelul de transmisibilitate şi virulenţă al noii variante, a spus vineri purtătorul de cuvânt al OMS, în timp ce pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

Agenţia de sănătate a UE a spus că riscul este „de la ridicat la foarte ridicat” ca noua variantă de COVID-19 să se răspândească în Europa.

Această nouă variantă de coronavirus a fost denumită inițial B.1.1.529. Ea prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike, motiv pentru care există suspiciunea că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală.

De precizat este că tulpina „super-mutantă” a fost clasificată vineri drept „variantă de îngrijorare” de OMS, care a numit-o după cea de-a 15-a literă din alfabetul grecesc: Omicron.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI