A fost indicată prima țară din Europa care a indentificat un caz COVID-19 cu noua tulpină africană pe care specialiștii o consideră îngrijorătoare. Unde a apărut și ce anunț au făcut autoritățile? Care sunt detaliile cunoscute despre pacient?
Noua variantă de COVID-19 reușește să îngrijoreze foarte repede. Aceasta a fost detectată pentru prima oară în Africa de Sud și a fost de curând identificată și în Belgia, conform anunțului făcut de ministrul Sănătății Frank Vandenbroucke, relatează AFP.
Oficialul a susținut că este vorba despre o persoană care a venit din străinătate și care a fost testată pozitiv cu COVID-19 pe data de 22 noembrie. Aceasta a fost anterior vaccinată.
„Avem un caz confirmat al acestei variante. Este vorba despre cineva venit din străinătate. Care a fost testat pozitiv pe 22 noiembrie. Care nu a fost vaccinat”, a declarat acesta, într-o conferință de presă.
Amintim că prima depistare a noii tulpini a fost anunțată în cursul zilei de joi. Organizația Mondială a Sănătății s-a reunit în cursul zilei de vineri pentru a evalua situația epidemiologică în contextul noii decoperiri. Cercetătorii se tem că aceasta ar putea să fie cea mai agresivă dintre tulpinile noului virus chinez de la începutul crizei sanitare și până acum.
Agenția O.N.U. a recunoscut tulpina denumită anterior descendența B.1.1.529 ca o variantă îngrijorătoare. Experții în sănătate au temeri cu privire la transmisibilitatea variantei Omicron tocmai pentru că dispune de o constelație neobișnuită de mutații și un profil diferit față de alte variante.
„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus OMS într-un comunicat publicat vineri. „Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte COV.”
OMS a declarat că va dura aproximativ două săptămâni pentru ca specialiștii să înțeleagă modul în care varianta poate avea impact asupra diagnosticului, terapiei și vaccinurilor.
Multe dintre mutațiile identificate în varianta Omicron provin din rezistența la anticorpi, lucru care poate reduce eficacitatea vaccinurilor și poate afecta modul în care virusul se comportă în privința inoculării, tratamentului și a transmisibilității, arată oficialii din domeniul sănătății.
„Există două abordări pentru ceea ce se întâmplă în continuare: așteptați mai multe dovezi științifice – sau acționați acum și reveniți mai târziu, dacă nu a fost necesar”, a spus Sharon Peacock, profesor de sănătate publică și microbiologie la Universitatea din Cambridge.