Cât de periculoasă este, de fapt, noua tulpină Omicron. Alexandru Rafila a dat alarma!

Cât de periculoasă este, de fapt, noua tulpină Omicron. Alexandru Rafila a dat alarma!
Cât de periculoasă este, de fapt, noua tulpină Omicron

Cât de periculoasă este noua tulpină Omicron. Medicul Alexandru Rafila, actual ministrul al Sănătății, a anunțat că experții Organizației Mondiale a Sănătății au avut o ședință ca să discute special despre această nouă tulpină a coronavirusului, provenită din Africa de Sud. Iată ce informare a primit Alexandru Rafila de la biroul OMS din România, în legătură cu această nouă tulpină covid-19.

Cât de periculoasă este, de fapt, noua tulpină Omicron

Alexandru Rafila a spus că experții de la OMS au încadrat noua tulpină venită din Africa de Sud drept una „preocupantă” și au transmis țărilor mesajul de a realiza cât mai multe secvențieri, întrucât boala s-ar putea răspândi mult mai rapid decât în cazul variantei Delta a virusului.

„Experţii OMS au avut deja întâlnirea. Am primit de la biroul OMS din România informarea despre noua tulpină. A fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică.

Atunci când apare o variantă nouă, apare o variantă de interes şi cea de-a două variantă, cea preocupantă, cu impact pentru sănătatea publică. A fost încadrată în a doua categorie. Nu înseamnă că se va întâmpla ceva grav la nivel global. Aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora se selectează cele care au potenţial de a produce infecţii la scară globală, precum tulpina Delta.

Există trei criterii. Pot fi individuale sau cumulative. Poate să fie vorba despre o transmisibilitate mai mare. Patogenitate mai mare – îmbolnăvirile sunt frecvent. Al treilea este legat despre scăderea eficienţei vaccinului.

Criteriul care a determinat includerea în această categorie este legat de transmisibilitate. Se transmite mai repede, dar ar putea dea forme mai uşoare.

„Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială”, a declarat dr. Alexandru Rafila, la Digi24.

”Statelor li se recomandă să facă frecvent secvenţieri”

Alexandru Rafila a dat și un avertisment despre noua tulpină Omicron, spunând că se transmite ușor.

„Această secvenţiere care a dus la izolare a fost făcută pe data de 24 noiembrie, acum două zile. Tulpina a provenit de la un pacient din Africa de Sud de la care s-a luat o probă pe data de 9 noiembrie.

Sunt ţări care au luat măsura să interzică zborurile din sudul Africii. Şi noi o să recomandăm turiştilor să nu meargă în ţările în care apar acest cazuri.

Sunt două-trei cazuri identificate în Israel. În cazul unei tulpini cu transmisibilitate ridicată, aceste măsuri încetinesc răspândirea.

Se transmite mai uşor, dar nu are încă legătură cu o eventuală agravare a bolii. Se pare că această mutaţie ar putea să facă ineficienţi anticorpii obţinuţi în urma vaccinării. În acest moment, nu avem informaţii științifice. Abia s-a secvenţiat. Cât timp nu există un studiu, sunt doar speculaţii.

Această variantă, în momentul de faţă, a fost caracterizată din punct de vedere genetic. Statelor li se recomandă să facă frecvent secvenţieri”, a mai precizat noul ministru al Sănătăţii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI