23 nov. 2021 | 07:50

Ce vaccin este mai bun, Pfizer sau Moderna? Germania a dat răspunsul: ‘Unul e Rolls Royce, altul e Mercedes’

Sănătate
Ce vaccin este mai bun, Pfizer sau Moderna? Germania a dat răspunsul: ‘Unul e Rolls Royce, altul e Mercedes’
Germania promovează Moderna pentru a satisface cererea de vaccinare COVID

În puțin mai mult de 10 luni, cercetătorii au reușit să dezvolte trei vaccinuri. Toate erau candidate foarte eficiente în prevenirea coronavirusului. Cele trei vaccinuri, Pfizer, Moderna și Oxford au fost ulterior validate în întreaga lume. Însă fiecare dintre ele vine cu avantaje și dezavantaje distincte.

Diferențele dintre vaccinurile Pfizer, Moderna și Oxford

Odată cu apariția pandemiei întreaga lume a intrat în panică. Dar, având deja tehnologia la îndemână, cele trei companii reușeau să scoată, relativ repede, câte un vaccin anti-covid, pe bază de mesager ARN. Prețul și temperaturile de depozitare se numără printre diverșii factori care îi diferențiază pe fiecare dintre cei mai promițători trei candidați.

Cei mai mulți oameni din lume vor trebui să fie vaccinați împotriva coronavirusului, astfel încât prețul injecției este un factor esențial pentru a face medicamentul accesibil tuturor. Diferența de preț dintre cele trei vaccinuri este semnificativă.

Cel dezvoltat de Universitatea Oxford și compania biofarmaceutică AstraZeneca costă aproximativ 3 euro pe doză. Cel dezvoltat de multinaționala americană Pfizer și compania germană de biotehnologie BioNTech costă peste 15 euro pe doză, iar cel dezvoltat de compania americană Moderna și de Institutul Național de Sănătate al SUA costă 21 de euro pe doză, de șapte ori mai mult decât vaccinul de la Oxford.

Temperatura de depozitare

Transmiterea vaccinurilor împotriva coronavirusului în fiecare colț al lumii a reprezentat o provocare logistică fără precedent. Unul dintre factorii decisivi este temperatura la care trebuie depozitat fiecare produs.

Universitatea Oxford a declarat că vaccinul său poate fi păstrat într-un frigider, la temperaturi cuprinse între 2 grade Celsius și 8°C, putând fi astfel distribuit folosind canalele existente pentru alte vaccinuri.

Vaccinul Pfizer necesită temperaturi foarte scăzute, de aproximativ -70°C, o problemă pe care compania a rezolvat-o prin utilizarea unor containere cu gheață carbonică, care pot păstra vaccinul la temperatura potrivită timp de 15 zile.

Depozitarea produsului Moderna se află undeva între cele două. Vaccinul său rămâne eficient timp de cel puțin șase luni la -20°C și poate fi păstrat timp de 30 de zile într-un frigider, la temperaturi cuprinse între 2°C și 8°C.

Eficacitatea celor trei vaccinuri

Cele trei echipe au declarat că fiecare vaccin are o eficacitate cuprinsă între 90% și 95%, cu unele zone gri. Universitatea Oxford și AstraZeneca anunțau la 23 noiembrie 2020 că vaccinul lor are o eficacitate de până la 90%, pe baza unui studiu la care au participat 2.700 de voluntari care au primit inițial doar o jumătate de doză și au primit o a doua injecție cu doza completă o lună mai târziu.

În mod curios, două doze complete au redus eficacitatea vaccinului la 62%, potrivit rezultatelor unui studiu mai amplu la care au participat 8.900 de persoane. Fenomenul este în curs de examinare și rămâne de văzut dacă rata preliminară de eficacitate de 90% se menține în rezultatele finale ale studiului său clinic, care a recrutat deja aproximativ 24.000 de voluntari în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud.

Pfizer și BioNTech au fost primii care au anunțat eficacitatea vaccinului lor, care se ridică la 95%, o cifră care are o valabilitate statistică completă în urma unui studiu la care au participat aproximativ 44.000 de persoane, dintre care 170 erau infectate cu virusul. Doar opt dintre aceste cazuri pozitive au primit vaccinul real, spre deosebire de placebo. Pfizer a precizat, de asemenea, că eficacitatea de 95% a vaccinului a rămas constantă pentru toate grupele de vârstă, sexe și rase.

Compania americană Moderna și National Institutes of Health, anunța că vaccinul lor are o eficacitate de 94%, pe baza rezultatelor finale ale unui studiu la care au participat 30.000 de persoane din SUA.

Germania promovează Moderna pentru a satisface cererea de vaccinare COVID

Până de curând, inclusiv Germania acceptase doar vaccinul celor de la Pfizer, fără a discuta prea mult despre Moderna. Era înclus și acesta în schema generală de vaccinare, la fel și cel de la Oxford, dar datele arătau o rată mai mare de vaccinare cu produsul celor de la Pfizer. Numai că, în ultima perioadă Germania promovează vaccinul Moderna ca fiind un adevărat „Rolls-Royce” al vaccinurilor.

„Germania va promova Moderna pentru germanii care doresc vaccinuri de rapel, deoarece cererea mare pentru vaccinul BioNTech/Pfizer riscă să epuizeze stocurile și să deraieze eforturile de a stăpâni al patrulea val al pandemiei”, a declarat luni ministrul sănătății, Jens Spahn.

„Vom insista asupra Moderna”

Spahn a avertizat în timpul unei conferințe de presă că aproximativ 16 milioane de doze Moderna (MRNA.O) ar putea expira în primul trimestru al anului viitor dacă nu sunt utilizate. Oficialul a mai adăugat că unii experți consideră Moderna drept „Rolls-Royce” al vaccinurilor, iar BioNTech (22UAy.DE) drept „Mercedes”.

„Din păcate, vom insista asupra Moderna doar pentru a evita expirarea acestor vaccinuri în primul trimestru din 2022. Acesta este un aspect important, dar nu este cel decisiv.

Ceea ce este decisiv este că stocul nostru BioNTech se golește atât de repede încât începând de săptămâna viitoare nu vom mai putea livra mai mult de 2-3 milioane de doze pe săptămână.”, a declarat luni ministrul sănătății, Jens Spahn, conform Reuters.

Germania se străduiește să țină în frâu un al patrulea val determinat în principal de varianta Delta, mai contagioasă, care a dus ratele de infecție la niveluri record în întreaga Europă, conform agenției Reuters. Institutul Robert Koch a anunțat luni că numărul infecțiilor pe 7 zile a crescut la 386,5 la 100.000 de cetățeni, adică 30.643 în total în 24 de ore, cu 7.000 mai mult decât în urmă cu o săptămână. Mai mult de 60 de persoane au murit din cauza virusului în ultimele 24 de ore.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Unde și când lovește Marele Cutremur țara noastră. Rezultatele înfricoșătoare ale unui studiu
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
TRUMP a luat DECIZIA privind ROMÂNIA. A vorbit la TELEFON cu MARCEL CIOLACU
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro