Pensionarii din România ce vor revolta. Ce a propus Alexandru Rafila pentru bătrânii cu pensii mici

Pensionarii din România ce vor revolta. Ce a propus Alexandru Rafila pentru bătrânii cu pensii mici
Pensionarii scutiți de CASS, să plătească simbolic, spune Alexandru Rafila

Alexandru Rafila propune ca cei cu pensii mici să plătească simbolic, deși sunt scutiți de la plata CASS. Deși, în România sunt pensionari ce primesc atât pensii uriașe, cât și salarii imense. Chiar și simbolică plata, ar fi trbuit să o ceară de la cei cu pensii mari.

Alexandru Rafila propune plăți simbolice de la cei cu pensii mici

În România sunt peste 3 milioane de pensionari, marea majoritate scutiți de la plata CASS. Printre aceștia există totuși un grup care și-ar putea permite să plătească un leu pentru contribuția la sănătate. Chiar și simbolic. Dar se pare că această ideea nu i-a venit candidatului PSD, doctorul Alexandru Rafila. Domnia sa s-a gândit tot la cei cu pensii mici, chiar sociale, să devină contribuabili simbolici la bunul mers al sistemului de sănătate din România. Această propunere a fost expusă de doctorul Alexandru Rafila într-o conferință de presă, susținută recent.

Pensionarii din România ce vor revolta. Ce a propus Alexandru Rafila pentru bătrânii cu pensii mici
Alexandru Rafila propune ca pensionarii să plătească un leu pentru sănătate

”Personal consider important, ca cei care au pensii foarte mici trebuie in continuare sa nu plateasca contributia pentru ca nu au din ce sa o plateasca. Dar simbolic ar trebui sa plateasca un leu. De ce? Pentru ca pensionarul sa aiba constiinta faptului ca si el cu o suma simbolica ajuta cu acel leu poate alta persoana care are nevoie”, a declarat Alexandru Rafila.

Sistemul românesc de pensii în criză

Sistemele publice de pensii au dificultăți reale, iar autoritățile publice iau diferite măsuri pentru reformarea sistemului. Este vorba de sistemul cu mai mulți piloni, fiind considerat o soluție „miraculoasă”. Incidența factorului politic este semnificativă pentru anumite reforme și inechitățile sociale vor rămâne, indiferent de eforturile specifice, atât timp cât interesele instituțiilor financiare și factorul politic rămân puternic interconectate. Pensiile speciale ridică dezbateri politice și academice, în principal pentru sumele primite de beneficiarii lor.

Creșterea de 40% a pensiilor din România determină anxietate

Creșterea de 40% a pensiilor adoptată de Parlament a stârnit îngrijorări în rândul investitorilor locali și străini din România. Asociațiile de investitori și-au exprimat temerea că investițiile publice deja la un nivel scăzut vor fi eliminate, în timp ce deteriorarea echilibrului sectorului public ar putea împinge ratingul suveran, stabilind astfel temeiurile unei crize economice profunde.

Parlamentul României a adoptat, la 22 septembrie, proiectul de lege privind revizuirea bugetului după ce a modificat-o pentru a lăsa neatinsă majorarea cu 40% a pensiilor în septembrie 2020, stabilită prin Legea pensiilor anul trecut. Cu toate astea, pensiile speciale există, iar celor cu pensii mici, de subzistență li se cere mai nou, o plată simbolică de un leu pentru bunul mers al sănătății.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI