23 iul. 2022 | 20:06

Anunțul de ultimă oră făcut de OMS. A fost declarată stare de urgență sanitară globală

News
Anunțul de ultimă oră făcut de OMS. A fost declarată stare de urgență sanitară globală
A fost declarată stare de urgență sanitară globală! Ce s-a întâmplat cu variola maimuței. Câte cazuri au fost înregistrate în România.

Șeful agenției de sănătate a ONU a anunțat stare de urgență sanitară globală. S-a întâmplat sâmbătă, 23 iulie, la scurt timp după ce Ministerul Sănătății din România a informat că un al 20-lea pacient a fost confirmat cu această afecțiune. Epidemia de variolă a maimuței, care în prezent se extinde în peste 70 de țări, a dat naștere unei situații „extraordinare”, a spus șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Premieră în istoria OMS: Șeful agenției anunță stare de urgență sanitară globală, în ciuda recomandărilor

În urmă cu câteva ore, OMS era pe cale să declare alertă maximă. Astăzi, epidemia de variolă a maimuței a fost calificată drept urgență sanitară globală de către șeful OMS. Demersul a avut loc în ciuda faptului că nu toți experții din comitetul de urgență al agenției de sănătate ONU au fost de acord cu acest lucru.

Cei din urmă au susținut că o astfel de situație ar putea acționa ca „arbitru” la nivel global. Este pentru prima dată în istorie când un șef al agenției de sănătate a ONU a luat unilateral o astfel de decizie, fără o recomandare din partea specialiștilor.

Demersul ar putea însemna acordarea de bani suplimentari de către guverne din diverse țări pentru tratarea bolii care, odinioară, era una foarte rară. Situația actuală ar putea înrăutăți lupta pentru vaccinuri, potrivit OMS.

Cel mai înalt nivel de alertă al OMS este urgența globală. Ce trebuie să știm, însă, este că această clasificare nu înseamnă neapărat că boala este deosebit de transmisibilă sau letală. Drept urgență globală a fost încadrat și virusul Zika, în anul 2016, și epidemia de Ebola din anul 2014.

Cum a fost explicată decizia unilaterală a șefului agenției de sănătate

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat public, într-o conferință de presă, că omenirea se confruntă cu o epidemie care s-a răspândit rapid. Variola maimuței prezintă noi moduri de transmitere printre oameni, despre care, înainte, „înțelegeam prea puțin”.

„Știu că nu a fost un proces ușor sau direct. Știu că există opinii divergente”, s-a exprimat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferința de presă organizată sâmbătă, 23 iulie.

Provocat să explice motivul pentru care șeful agenției a luat decizia de a declara stare de urgență sanitară globală, în ciuda faptului că ceilalți experți nu au fost de acord cu acest demers, șeful pentru situații de urgență al OMS, doctorul Michael Ryan, a spus că cei dintâi a vrut să se asigure că oamenii iau în serios focarele actuale de boală.

Câte cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în România

Variola maimuței este prezentă în regiuni din Africa Centrală și de Vest de zeci de ani de zile. Specialiștii din sănătate au susținut că până în luna mai 2022, nu au știut că această boală poate declanșa focare mari dincolo de continent. Și nici faptul că s-ar răspândi la o scară atât de largă printre oameni.

În prezent, variola maimuței a fost detectată în Europa, America de Nord, precum și în alte părți ale lumii. În România, bilanțul urcă la 20 de îmbolnăviri. Ultimul caz de variola maimuței a fost raportat sâmbătă, pacientul fiind un bărbat în vârstă de 39 de ani din județul Cluj.

Starea sa de sănătate este, din fericire, una bună. Clujeanul se află în izolare într-o instituție medicală din zonă, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății de la București.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
IOHANNIS a dat LOVITURA! NOUA funcție a PREȘEDINTELUI. Nu e la NATO
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro