21 iul. 2022 | 22:31

Primul copil diagnosticat cu variola maimuței. Nu are nici 10 ani

ULTIMA ORĂ
Primul copil diagnosticat cu variola maimuței. Nu are nici 10 ani

Medicii dintr-o țară europeană au confirmat primul caz de infectare cu variola maimuței la un copil. Este vorba despre un băiat din Olanda, cu vârsta mai mică de 10 ani. Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, a făcut anunțul cu privire la acest caz, joi seară, pe pagina sa de Facebook.

Primul caz de variola maimuței la copii în Olanda

A apărut primul caz de infectare cu variola maimuțelor la un copil. Olanda este țara în care medicii au făcut descoperirea. Este vorba despre un băiat de nici 10 ani. Potrivit Eurosurveillance, la sfârșitul lunii iunie 2022, un băiețel (mai mic de 10 ani și fără antecedente medicale relevante) s-a prezentat la o cameră de urgență pediatrică din Amsterdam, Țările de Jos. A fost imunizat conform programului național de vaccinare olandez și a avut varicela când avea 5 ani. Cu trei săptămâni înainte de vizită, a avut o durere în gât fără febră, care s-a rezolvat spontan în ziua următoare. O zi mai târziu, a călătorit în Turcia pentru o vacanță de o săptămână. După întoarcerea sa, a observat două mici leziuni cutanate rotunde pe maxilarul inferior stâng și pe obraz. Când aproximativ 20 de bubițe au apărut pe alte părți ale corpului, minorul a fost îndrumat la spital sub suspiciunea clinică de variola maimuței.

Anunț făcut de un medic român

Medicii olandezi au confirmat primul caz de variola maimuței la copii. Diagnosticul a fost dat unui copilaș care nu a împlinit nici măcar vârsta de 10 ani. Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, a făcut marele anunțul.

„A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil – un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda. Modalitațile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute, iar datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate in Amsterdam”, a precizat medicul român.

Variola maimuță este cauzată de un ortopoxvirus care apare, în principal, în țările din Africa de Vest și Centrală. În mai 2022, boala a fost detectată la oameni din Europa care nu aveau nicio legătură directă cu acele zone africane. Boala se răspândește acum pe bătrânul continent și în alte zone decât cele de origine.

Simptomele virusului

Semnele unei infecții cu acest virus sunt similare cu variola simplă, dar cursul bolii este în general mult mai blând. Primele simptome sunt adesea, dar nu întotdeauna: febră, durere de cap, dureri musculare, frisoane și oboseală. În decurs de 1-3 zile, persoana infectată dezvoltă o erupție cutanată, începând cu pete care se transformă în vezicule. Apoi se usucă și formează o crustă. În unele cazuri, bubele pot apărea mai întâi, urmată de febră și migrene.

În România, 19 bărbați au fost diagnosticați cu variola maimuței. Cel mai recent caz este un tânăr (22 de ani) din București, care se află în izolare la spital.