Anunț vital despre pensii. Pensionarii trebuie să afle ultima decizie

Anunț vital despre pensii. Pensionarii trebuie să afle ultima decizie
Anunț vital despre pensii. Pensionarii trebuie să afle ultima decizie

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunț despre dosarele de pensii. Noi informații despre cel mai dezbătut subiect din ultima perioadă.

Ministrul Muncii, anunț despre dosarele de pensii

O discuție la fel de aprinsă ca cea care se poartă pe marginea salariilor este cea legată de pensii. Cât de sustenabil este sistemul actual? Problemele par să fie fără sfârșit în acest segment, nefiind soluționate în ultimii ani, în timp ce pensionarii au fost tratați cu nepăsare, spune ministrul Violeta Alexandru. Promite, în schimb, rezolvarea erorilor existente. Pe lista scurtă a oficialului se află acum situația dosarelor de pensii comunitare cu termene foarte întârziate ale românilor care au lucrat în Spania și Italia.

„Am recunoscut că am urmărit, nu cu atenție ci chiar cu încăpățânare, evoluția soluționării dosarelor de pensii comunitare cu termene foarte întârziate. Ne apropiem de final pe Spania, avansăm (lent dar avansăm) cu Italia. Revin foarte curând cu informații privind Spania. Oricât de aglomerată aș fi cu acte normative, proceduri, cu întâlnirile solicitate, nimic nu îmi dă o satisfacție mai mare decât să văd rezultate concrete pentru oameni. Și ca să ajung acolo, da, nu uit nimic din sarcinile stabilite, da, le verific, da, nu mă las până nu se rezolvă.

Anunț vital despre pensii. Pensionarii trebuie să afle ultima decizie
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru

Eu am început să mă implic tot mai mult în deblocarea lucrurilor la nivelul celor două țări – Spania și Italia- în care avem comunități mari de români și, deci, multe cereri. Le-am abordat pe cele mai grele. Israelul are alt tip de probleme – sunt în contact cu autoritățile. Aici este o chestiune de decizie guvernamentală/politică. Voi reveni cu bilanțul foarte curând pentru Spania și apoi pentru Italia precum și cu explicarea cauzelor specifice.

În timp ce urmăresc cele două țări, m-am hotărât brusc să verific și situația unei țări fără multe dosare întârziate dar cu termene foarte mult depășite. Portugalia. Am cerut sprijinul ambasadorului Portugaliei de la București pentru a pune Casele de pensii naționale în contact”, a spus ministrul Muncii.

„Sunt probleme peste tot”, repetă oficialul

Ministrul Alexandru precizează că situața nu se va mai repeta fiindcă acum se lucrează într-un ritm alert: „Sunt multe probleme, ignorate în ultimii 3,4 ani. Din punctul meu de vedere, un om, unul singur dacă așteaptă răspuns de peste un an de la o instituție publică (în cazul de față, o casă de pensii) la fel m-aș comporta. Este adevărat că mulți dintre românii noștri au o pensie națională căreia i s-ar adăuga (pentru că au dreptul) pensia comunitară funcție de contribuțiile plătite dar, indiferent ce alte resurse ar avea cineva, este datoria instituțiilor publice să soluționeze un dosar de pensie în 45 de zile – cel național – respectiv într-un “termen rezonabil” – cel comunitar. Sunt probleme peste tot”.