Sunt imobile scoase la vânzare cu anii și nu le cumpără nimeni. Pe bună dreptate, căci, după ce timp de mai bine de 10 ani, prețurile pe piața imobiliară au scăzut continuu, în următoarele luni, se anunță dezastrul. Veste îngrijorătoare pentru românii care vor să cunoască termenul de ”acasă”.
După un avans de 0,6% în luna septembrie, apartamentele disponibile spre vânzare în țara noastră, noi și vechi, s-au menținut, în general, pe un trend ascendent și în octombrie. Cele mai mari creșteri au avut loc în Iași și Cluj, în vreme ce în București prețurile au scăzut, potrivit imobiliare.ro, o platformă specializată în anunțuri imobiliare.
Conform sursei menționate, prețurile au înregistrat un avans de 1,9% la nivel național, de la 1.272 de euro pe metru pătrat util, până la o medie de 1.296 de euro pe metru pătrat util. Dintre marile orașe, majorările consistente au avut loc în Cluj și Iași, iar cele mai mici în Constanța și Brașov.
Pe de altă parte, Bucureștiul poate fi dat deoparte când vine vorba de creșterea prețurilor, căci pretențiile proprietarilor de locuințe se mențin într-un ușor declin, la un nivel apropiat de cel consemnat la finalul lunii precedente, după ce, în luna septembrie, locuințele din Capitală se apreciaseră cu 1,8%.
Pentru că din ce în ce mai mulți oameni doresc să se mute în Capitală, datorită oportunităților, iubirilor ori cine mai știe ce, trebuie vorbit separat despre această situație. Aici, apartamentele s-au ieftinit, așa că, cu 0,2% per ansamblu, valoarea medie de listare a unei astfel de locuințe ajunge la 1.373 de euro pe metru pătrat util, de la 1.376 de euro pe metru pătrat. Tendința descendentă a fost mai accentuată pe segmentul locuințelor vechi, ce au înregistrat o scădere de 0,4% de la 1.312 la 1.307 de euro pe metru pătrat. Suma medie cerută pentru unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-a diminuat, dar cu doar 0,1% de la 1.426 la 1.425 de euro pe metru pătrat.