09 mart. 2023 | 15:41

Anunț important pentru românii care stau la bloc. Ce reguli trebuie să respecte, de fapt

Utile
Anunț important pentru românii care stau la bloc. Ce reguli trebuie să respecte, de fapt
De ce avem nevoie de spațiul verde din fața blocului în care locuim?

Anunț important pentru românii care stau la bloc! Toată lumea a înțeles faptul că spațiul verde este esențial pentru sănătate, dar în multe orașe nu avem suficient spațiu verde sau este amplasat într-un loc nepotrivit. Dar, cel puțin în București, sau în alte roașe mari, în anumite zone, predominate de blocuri din beton, mai există acele zone de verdeață din fața blocurilor, numai că există niște reguli care trebuie respectate, altfel, există riscul unor amenzi. Așadar, vorbim de un anunț important pentru românii care stau la bloc. Hai să vedem care sunt aceste reguli și ce anume trebuie să facem.

De ce avem nevoie de spațiile verzi din fața blocului în care locuim?

Cu toții ne bucurăm de o plimbare în parc, de o stradă mărginită de copaci sau de o priveliște a copacilor de la fereastra noastră, dar pentru cei dintre noi care locuim în mediul urban, s-ar putea să nu avem parte de atât de multe astfel de experiențe pe cât ar trebui.

Așa cum spuneam, spațiul verde, în general, este asociat cu un număr mare de beneficii pentru sănătate, inclusiv cu o mortalitate prematură mai mică, o speranță de viață mai mare, mai puține probleme de sănătate mintală, mai puține boli cardiovasculare, o mai bună funcționare cognitivă la copii și la vârstnici și bebeluși mai sănătoși. De asemenea, acestea contribuie la atenuarea poluării aerului, a căldurii și a nivelului de zgomot și oferă oportunități pentru exerciții fizice și interacțiune socială.

În special copiii, viitoarea noastră generație, par să beneficieze de spațiile verzi. De exemplu, un studiu a arătat că copiii care au frecventat o școală cu mai multe spații verzi au avut o funcționare cognitivă considerabil mai bună decât cei care au frecventat o școală cu mai puțin spațiu verde, în timp ce un alt studiu a constatat că expunerea în copilărie la spații verzi duce la mai puține probleme de sănătate mintală la vârsta adultă.

Dar, nu ne referim aici la spațiile verzi din parcuri sau alte domenii publice, ci cele situate, de regulă, în fața ansamblurilor de locuințe, multe dintre ele lăsate în paragină, iar altele (puține ce-i drept), reamenajate chiar de locatarii blocurilor unde acestea se situează. În cazul acestor tipuri de spațiu verde, mai nou autoritățile locale au stabilit oi reguli, chiar dacă există acei locatari binevoitori și care vor să înfrumusețeze locurile respective.

Vezi și: Orașul din România unde s-a dat lege în premieră. Nu mai există așa ceva nicăieri în țară

Autoritățile locale dau un anunț important pentru românii care stau la bloc

Deși este de lăudat faptul că unii români vor să aibă în fața blocului un spațiu verde, plin de flori colorate, și nu numai, din păcate mulți o fac haotic, uitând, de fapt, că aceste locuri țin de domeniul public și sunt administrate de primăriile locale sau de sector. Așa se face că autoritățile administrativ locale au luat decizia de a impune anumite reguli în acest sens, iar cei care nu respectă aceste norme, riscă să fie amendați, chiar dacă intențiile lor sunt bune.

Vezi și: Toți românii care stau la casă trebuie să aibă asta pe acoperiș. Situația va deveni din ce în ce mai gravă în lunile următoare

Un exemplu ar fi decizia Consiliului Local din Galați, care a decis ca aceste spații verzi, aparținând domeniului public, să nu mai fie reamenajate altfel, decât în baza unei hotărâri a primăriei din Galați, iar cei care nu respectă decizia să fie amendați cu cel puțin 2.500 de lei.

În același context, există o legislație în vigoare, conform căreia, amenajarea unu spațiu verde din fața blocului nu se poate face fără decizia unanimă a membrilor asociațiilor de locatari și nu fără a avea o decizie a Adunării Generale a Asociației de Proprietari.

Așdar, mare atenție atunci când vă decideți de unul singur să amenajați spațiul verde din fața blocului în care locuiți!

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro