La începutul acestei luni, ministrul Muncii Marius Budăi anunța intenția de a majora pensia minimă la cel puțin 2.500 de lei. Ideea este lăudabilă, au spus analiștii, dar este dependentă de mai mulți factori. Unul dintre aceștia ține de PNRR și asumările vechii guvernări privind majorarea pensiilor. Pe de altă parte, Doina Pârcălabu, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, spune că ar fi un salt spectaculos. Dar în opinia sa, este mult prea devreme.
Marius Budăi a făcut declarații la începutul acestei luni, referitoare la pensia minimă și posibilitatea ca acestea să ajungă la cel puțin 2.500 de lei. Un prim impediment, și cel mai important, este limita de 9,4% din PIB din PNRR.
Ministrul spune că nu va fi suficientă. La nivel guvernamental există discuții de a merge la CE pentru renegocieri.
„Căutăm soluţii pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranţă pe care ulterior Guvernul nu o poate îndeplini.
Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conştienţi că nu este suficient. Nici nu le lăudăm cu faptul că le-am majorat.
Suntem conştienţi că necesităţile sunt mari şi că problemele în acestă perioadă sunt mult accentuate faţă de cum erau înainte de aparţia acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza preţurilor la energie, la alimente şi iată acum a mai venit şi acest război nedrept şi ne îndreptăm spre o altă criză”, a precizat ministrul Muncii Marius Budăi.
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu îl contrazice pe ministrul Budăi, când vine vorba de o posiblă majorare a pensiei minime.
În opinia sa, ar fi, într-adevăr un salt spectaculos, dar este mult prea devreme să se vorbească de această majorare. În intervenția sa de la România TV, Doina Pârcălabu a făcut și câteva mici clarificări despre ce înseamnă pensia minimă și care ar fi pașii ca să se ajungă la o majorare de 2.500 de lei.
„Când vorbim despre aceasta pensie minimă discutăm despre o formă de protecţie socială. În cazul persoanelor care au pensia chiar de un leu, s-a majorat. Se dă o formă de protecţie socială care se cheamă indemnizaţie socială minimă garantată, aflată acum la cuantumul de 1000 de lei.
În mai mulţi paşi se poate ajunge la o pensie minimă de 2.500 de lei. Dacă inflaţia nu poate fi stăpânită, atunci puterea de cumpărare scade şi trebuie să venim în sprijinul cetăţenilor cu aceste forme de sistem social.
Ar trebui gândite nişte valori progresive care să ţină cont şi de numărul de ani lucraţi”, a explicat fostul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, la România Tv.
Deși un plan ambițios, actuala guvernare va trebui să țină cont de directivele Comisiei Europene privind PNRR. Vor trebui să stea la masa discuțiilor cu reprezentanții forului european. Altfel toate aceste proiecte ar putea rămâne doar la stadiul de declarații și nimic mai mult.