30 ian. 2021 | 08:39

Anunț de ultimă oră despre vaccinul AstraZeneca. Dr. Adina Alberts se va bucura

Știri generale
Anunț de ultimă oră despre vaccinul AstraZeneca. Dr. Adina Alberts se va bucura
Cât de eficient este, de fapt, vaccinul AstraZeneca. Ce surpriză, când trebuie administrată a doua doza

A fost făcut un anunț de ultimă oră despre vaccinul AstraZeneca. Dr. Adina Alberts se va bucura când va lua la cunoștință despre ce este vorba.

Anunț oficial despre vaccinul de la Astra Zeneca. Cine poate face vaccinul anti-coronavirus de la această companie

A fost făcut anunțul de ultimă oră despre vaccinul AstraZeneca, anunț de care se va bucura Adina Alberts. Astfel, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomanat, ieri, autorizarea condiţionată de punere pe piaţă a vaccinului anti-coronavirus făcut de compania anglo-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

De asemenea, EMA a recomandat folosirea vaccinului la persoane cu vârsta de peste 18 ani, inclusiv. Vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, au primit aceeaşi autorizare condiţionată în Uniunea Europeană.

Este a treia avizare pozitivă

Cu această a treia avizare pozitivă, am extins panoplia de vaccinuri disponibile cetăţenilor din Uniunea Europeană şi din Spaţiun Economic European. La fel ca şi în cazurile anterioare, Comitetul pentru medicamente destinate uzului uman din cadrul EMA a evaluat temeinic acest vaccin iar bazele ştiinţifice ale activităţii noastre confirmă angajamentul nostru ferm de a proteja sănătatea cetăţenilor Uniunii„, a declarat Emer Cooke, şefa Agenţiei Europene a Medicamentului.

De asemenea, decizia de recomandare a autorizării, care fusese prevăzută de responsabilii politici europeni, a fost apreciată și de Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară.

Contractul dintre UE și AstraZeneca, făcut public

Suntem gata oricând să lucrăm împreună şi să găsim soluţii pentru a oferi cetăţenilor acces la mai multe opţiuni de vaccinare, cât de repede posibil„, a scris Stella Kyriakides pe Twitter.

În plus, contractul dintre UE şi AstraZeneca a fost publicat vineri, după scandalul dintre Comisia Europeană şi compania anglo-suedeză, care a anunţat de curând că nu poate face livrarea integrală a dozelor de vaccin contractate.

Ce prevede contractul

Contractul prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după ce vaccinul va fi aprobat, cu o opţiune de suplimentare cu încă 100 de milioane de doze.

Publicarea contractului care a fost semnat încă din 27 august 2020, s-a făcut după ce CE solicitase acest lucru în urmă cu câteva zile, pe fondul incertitudinilor legate de explicația AstraZeneca privind reducerea livrărilor.

AstraZeneca nu poate respecta contractul

În plus, compania farmaceutică a anunțat că va putea livra țărilor membre UE doar aproximativ 40% din cele 100 de milioane de doze promise până la sfârșitul lunii martie, din cauza unei probleme apărute la fabrica din Belgia deținută de francezii de la Novasep.

AstraZeneca a spus că nu poate trimite în mod prioritar în Uniunea Europeană dozele de vaccin fabricate în Marea Britanie, pentru că au un contract cu guvernul de la Londra care impune să livreze aceste doze acolo unde le-a produs.

Nemții nu recomandă vaccinul AstraZeneca la persoanele de peste 65 de ani

Nu în ultimul rând, Comisia a salutat ”angajamentul companiei pentru mai multă transparență”. Executivul Uniunii a precizat că speră să publice toate contractele semnate pentru achiziționarea de vaccinuri cât de curând, cel încheiat cu AstraZeneca fiind al doilea făcut public până acum, după cel semnat cu compania CureVac.

Pe de altă parte, autorităţile din Germania au anunţat că vaccinul anti-coronavirus de la AstraZeneca nu trebuie utilizat la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.