Un doctor celebru din România a dat verdictul despre ivermectină. Este folositor sau nu pentru covid?

Un doctor celebru din România a dat verdictul despre ivermectină. Este folositor sau nu pentru covid?
Părerea unui specialist român despre ivermectină

Un doctor celebru din România vine cu detalii despre celebrul medicament prezentat ca fiind o descoperire minune – ivermectina. Este folositor sau nu? Dezbaterea dintre un medic generalist și un medic veterinar.

Este sau nu ivermectina medicamentul minune în lupta cu COVID-19? Părerea specialistului

Doctorul Adrian Marinescu a fost prezent astăzi la emisiunea „Vorbește Lumea”, unde a discutat despre laitmotivul ultimelor zile – tratamentul cu ivermectină în lupta cu coronavirus.

Acesta a susținut că mai sunt mulți pași ca medicamentul să fie considerat scăparea din criza sanitară, mai cu seamă că sunt încă în derulare studii clinice în acest scop. De asemenea, în discuția specialistului cu moderatorii a intervenit prin legătură directă și Alexandru Vițălaru, medic veterinar.

Cel din urmă a mărturisit că în cei 17 ani de activitate a evitat să ofere prescripții care să conțină acest medicament, tocmai pentru că există alte soluții care să fie mult mai sigure.

  • E un medicament care trebuie să treacă prin filtrele oficiale

Multe medicamente au fost folosite de-a lungul pandemiei. Dacă studiile nu arată că e folositor, nu înseamnă că nu îl vom folosi. Există deja date la nivel clinic. Sunt deja niște studii, multe sunt încă în derulare. E un medicament care trebuie să treacă prin filtrele oficiale, dar mai sunt niște pași. Urmează Agenția Națională a Medicamentului sau Agenția Europeană a Medicamentului. Nu poate fi prescris, dar datele pe care le avem sunt mai mult decât promițătoare, cred eu. Trebuie să fie forma pentru uz uman, trebuie să discutăm despre trecerea prin filtrele umane. Nu are legătură cu vaccinarea, nu înlocuiește vaccinarea. Deși s-au trecut pașii oficiali, încă există reticență, dar la ivermectină e totală opusă percepția oamenilor”
 Dr. Adrian Marinescu 

Ce spune un medic veterinar despre tratamentul în cauză?

Medicul veterinar a subliniat faptul că e strict interzisă comercializare către oameni, mai cu seamă că este un medicament care face parte dinc ategoria celor care pot fi cumpărate de la magazine de profil doar cu rețetă.

„E foarte important ce a spus domnul doctor. Nu avem voie să-l comercializăm către oameni, nu are niciun studiu în spate pentru a fi folosit pe oameni. Nici măcar nu a fost testat în România pentru așa ceva. Repet, e un medicament stric de uz veterinar, iar dacă există un medic în România care ar putea să-l prescrie pentru un om, mă îndoiesc că o va face. Urmează pașii oficiali. În 17 ani de activitatea nu l-am folosit de mai mult de două ori pe câini”
Dr. veterinar Alexandru Vițălaru