Conform meteorologilor, în urmă cu două luni, Franța a înregistrat cea mai călduroasă lună mai, cu maxime record în unele orașe, fiind lovită din nou de un val de căldură care a afectat, de asemenea, Spania, Italia și alte țări. Apoi, luna aceasta, Polonia și alte părți din Europa de Est au avut de suferit în timpul unei perioade de căldură extremă. La acest moment specialiștii anunță anticiclonul care topește Europa, iar temperaturile vor ajunge la peste 45 de grade.
În aceste zile, temperaturile din Europa au crescut din nou, atingând sau aproape de trei cifre din Spania până în insulele britanice și se extind spre est. Incendiile de vegetație alimentate de căldură ard în multe țări, iar o mare parte a continentului se confruntă cu o secetă de lungă durată. Și mai sunt încă două luni de vară.
Vezi și: Ce este canicula sahariană, anunţ de la ANM. Fenomenul meteo dă România peste cap
Oamenii de știință spun că căldura extremă persistentă din acest an se înscrie deja într-o tendință. Potrivit acestora, valurile de căldură din Europa cresc în frecvență și intensitate într-un ritm mai rapid decât în aproape orice altă parte a planetei, inclusiv în vestul Statelor Unite.
Încălzirea globală joacă un rol, ca și în cazul valurilor de căldură din întreaga lume, deoarece temperaturile sunt în medie cu aproximativ 1,1 grade mai mari decât erau la sfârșitul secolului al XIX-lea, înainte ca emisiile de dioxid de carbon și alte gaze care captează căldura să se răspândească. Așadar, căldura extremă pornește de la un punct de plecare mai ridicat.
Dar, dincolo de aceasta, există și alți factori, unii dintre ei implicând circulația atmosferei și a oceanelor, care pot face din Europa un punct fierbinte al valurilor de căldură.
Anticiclonul care topește Europa, cunoscut sub numele de ”Cerberus” aduce temperaturi caniculare, iar Italia va depăși 45 de grade. Est vorba de un val de căldură puternică care va cuprinde continentul în această săptămână, pe fondul temperaturilor caniculare, iar specialiștii spun că va doborâ un record european.
Se preconizează că Sicilia și Sardinia se vor confrunta cu cele mai grave condiții extreme, atingând maxime de 47-48 de grade. Recordul pentru cea mai ridicată temperatură din istoria Europei a fost doborât anterior în august 2021, când s-au înregistrat 48 de grade la Floridia, în Sicilia.
Se așteaptă ca temperaturile extreme să dureze aproximativ două săptămâni în centrul și sudul Italiei. Nu este o coincidență faptul că anticiclonul a fost numit după Cerberus, câinele cu trei capete din mitologia greacă care păzește porțile lumii subterane.
„În acest moment, temperatura va fi de aproximativ 20 de grade Celsius Știm că vor exista temperaturi de peste 40C sau 45C.
Am putea să ne apropiem de record. Oricum ar fi, nivelurile vor fi foarte ridicate. Metaforic, cele trei capete indică cele trei zone climatice principale în care va fi împărțită Italia”, a declarat meteorologul Stefano Rossi pentru publicația italiană La Stampa.
De asemenea, un val de caniculă se abate asupra Franței, Germaniei, Spaniei și Poloniei. Nu se știe dacă acest noul val record de caniculă va ajunge și în România, dar în perioada următoare sunt anuțate valori termice ridicate de până la 40 de grade.
Vezi și: România se topește de căldură. Alertă meteo de caniculă în următoarele zile, cod roșu în Europa
În cursul acestei zile au fost emise trei avertizări de cod galben, cel puțin unul fiind valabil până pe data de 16 iulie, fiind anunțate val de căldură, disconfort termic ridicat, iar alte două sunt valabile doar pentru astăzi, 12 iulie în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia.
Oficialii ANM au transmis că ”temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”
Pentru vestul, nord-vestul și centrul țării ANM spune că va apare fenomenul de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până mâine la ora 6:00, precizând că ”vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.”
Vezi și: Valul de caniculă se prelungește în România. Alertă meteo ANM, ne vom topi de căldură
”Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice.
Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38 – 40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18 – 22 de grade. Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.”, mai precizează ANM astăzi.