12 iul. 2023 | 12:01

Valul de caniculă se prelungește în România. Alertă meteo ANM, ne vom topi de căldură

Vremea Meteo
Valul de caniculă se prelungește în România. Alertă meteo ANM, ne vom topi de căldură
ANM a emis un COD GALBEN de caniculă în România. Ce teritorii vor fi marcate de temperaturi ridicate în următoarele zile.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță prelungirea perioadei de caniculă în România până duminică, 16 iulie. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în mai multe teritorii. Află în rândurile de mai jos ce valori vor atinge temperaturile în următoarele zile.

Cod galben de caniculă în România

Meteorologii ANM au emis miercuri, 12 iulie, o alertă de cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat pentru întreaga zi. Regiunile vizate de valuri de căldură sunt: Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, Oltenia și Muntenia.

În teritoriile amintite, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, spun meteorologii.

Între timp, nord-vestul și centrul României se află sub avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Se vor manifesta ploi însoțite de intesificări de vânt. Rafalele vor sufla, în general, cu o viteză de 55-70 de kilometri pe oră și, izolat, de peste 80 de kilometri pe oră.

Vântul va lua forma vijeliilor, iar averse vor avea caracter torențial. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor atinge 25 de litri pe metrul pătrat. Izolat, vor depăși 40 de litri pe metrul pătrat.

Val de căldură intens până duminică

Până la finalul săptămânii, mai multe teritorii din țară vor fi cuprinse de valul de căldură anunțat de meteorologi. Joi, 13 iulie, canicula se va extinde în majoritatea regiunilor din România, potrivit unei alte alerte de cod galben de disconfort termic ridicat, emise de ANM.

Începând de joi, 13 iulie, până duminică, 16 iulie, România se află sub avertizare de cod galben de val de căldură intens. Vineri, sâmbătă și duminică, temperaturile caniculare vor persista în regiunile din sudul țării. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Joi, 13 iulie, temperaturile maxime vor atinge, în sudul Câmpiei României și în sudul Banatului, valori de 38-40 de grade Celsius. În general, valorile termice maxime se vor încadra între 35 și 37 grade Celsius, în restul teritoriilor din țară.

Căldura nu va fi resimțită doar în intervalul de zi. Și nopțile vor fi marcate de creșteri de temperatură. Acestea vor avea caracter tropical, potrivit prognozei meteo actualizate de ANM. Valorile termice minime se vor situa, pe timpul nopții, între 18 și 22 grade Celsius.

Citește și: Alertă meteo ANM până joi în România. Va fi cumplit, zonele afectate de furtuni și vijelii

În altă ordine de idei, reprezentanții ANM au precizat că valul de căldura resimțit în prezent va persista și săptămâna viitoare.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Kylie Minogue a anunţat un nou turneu. Fanii vor avea parte de surprize mari
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cardurile au fost blocate. Românii nu mai au acces la banii de pe carduri: Tichetele au expirat!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
ÎNCEPE RĂZBOIUL TOTAL! Alertă la NIVEL INTERNAȚIONAL
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro