Conform meteorologilor, luna iunie a fost o lună record pentru Pământ. Principalii markeri climatici, inclusiv temperaturile globale ale aerului și ale mării, au depășit recordurile anterioare, iar gheața marină globală a atins un nivel minim istoric în luna iunie. Aceleași date anunță caniculă în următoarele zile, și cod roșu în Europa, ca urmare a apariției unor noi fenomene climatice extreme. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Luna trecută, spn specialiștii, în multe regiuni s-a înregistrat o căldură toridă, iar țările din lumea arabă, sudul Europei și Asia, inclusiv China și Japonia, au atins temperaturi record pentru această lună.
În unele locuri, căldura a avut consecințe dezastruoase, inclusiv distrugerea și poluarea provocate de incendii de vegetație fără precedent în Canada și creșterea numărului de morți în urma unui val de căldură prelungit în Mexic.
Cercetătorii spun că schimbările climatice provocate de om sunt responsabile de creșterea intensității ”domului de căldură”, care se află sau se va afla deasupra Europei în perioada următoare, meteorologii emițând o alertă meteo de caniculă în următoarele zile, și cod roșu în Europa.
Un dom de căldură apare atunci când o regiune persistentă de presiune ridicată reține căldura deasupra unei zone. Domul de căldură se poate întinde pe mai multe state și poate persista zile sau săptămâni, lăsând oamenii, culturile și animalele să sufere din cauza aerului cald și stagnant, care se poate simți ca un cuptor.
Vezi și: Valul de căldură care lovește România. Cât va ține perioada de foc în țară, anunțul ANM
În mod obișnuit, domurile de căldură sunt legate de comportamentul curentului cu jet, o bandă de vânturi rapide la înălțimea atmosferei, care în general se deplasează de la vest la est.
”În mod normal, jet stream-ul are un model ondulatoriu, care se deplasează spre nord, apoi spre sud și apoi din nou spre nord.
Atunci când aceste comportamente ale jet stream-ului devin mai mari, acestea se deplasează mai încet și pot deveni staționare.
Atunci pot apărea domuri de căldură.”, explică un cercetător în domeniul atmosferei explică fenomenul meteorologic.
Vezi și: Temperaturi de 40-45 grade Celsius în Europa. Țările în care oamenii aproape ‘se topesc’
Efectele acestui fenomen, domul de căldură, conform ANM, se manifestă deja și pe cerul României, iar valorile termice caniculare din aceste zile sunt ca rezultat a acestui fenomen climateric extrem. Meteorologii români nu vin cu vești bune, anunțând de marți temperaturi caniculare pe teritoriul țării, cu valori între 36 și 38 de grade, cel puțin, iar la nivelul solului valorile vor fi resimțite la aproximativ 40 de grade.
În ceea ce privește continentul, fiind emis deja cod roșu în Europa, specialiștii spun că, pe lângă fenomenul ”domului de căldură”, va apare și cel de transport de praf saharian.
La ora la care scriem acest material au fost înregistrate, cel puțin în Spania, valori termice de până la 44 de grade.
Iar în Franța, Italia, Austria, Ungaria Slovacia, Serbia și Croația este emis un cod portocaliu ce anunță valori termice între 35 și 40 de grade, și un disconfort termic accentuat însoțit de umiditate extrem de ridicată.