06 feb. 2023 | 14:44

Anticiclonul care aduce un ger năprasnic a ajuns în România. Ce se va întâmpla apoi cu vremea

Vremea Meteo
Anticiclonul care aduce un ger năprasnic a ajuns în România. Ce se va întâmpla apoi cu vremea
Se schimbă dramatic vremea în România

Noile prognoze meteo europene, cel puțin pentru estul continentului, anunță un anticiclon care aduce un ger năprasnic, iar tendința meteo face ca mai mult de jumătate din continent să intre într-un îngheț, cel puțin în perioada următoare, mai spun meteorologii. Din păcate aceeași tendință este și în România, iar ANM anunță că anticiclonul care aduce un ger năprasnic a ajuns în România.

Meteorologii anunță anticiclonul care aduce un ger năprasnic

Meteorologii trag un semnal de alarmă odată cu apariția anticiclonului din Azore, în prezent centrat la vest de Spania și Franța, și care își mută centrul de greutate spre Anglia, Irlanda și Europa de Est, până la sfârșitul săptămânii. Ulterior, ramificațiile de înaltă presiune ar putea ajunge până în Norvegia și în Marea Baltică, generând  o celulă anticiclonică în nord-estul Europei.

În consecință, se va declanșa o reacție rece masivă, cu un flux de aer arctic peste toată Europa de Est, din Laponia până în Balcani, Grecia și Turcia, aici cu topire termică și ninsori chiar și în zonele de câmpie. În cursul săptămânii viitoare, fluxul arctic va avea și contribuția înghețată-continentală de origine ruso-siberiană, cu mișcare retrogradă, adică de la est la vest, și spre părți din Europa Centrală.

Meteorologii spun că aceasta este faza în care evoluția este încă supusă unor marje de incertitudine destul de importante. Dacă, de fapt, acum este aproape sigur că condițiile uneori geroase vor afecta sectorul est-european, în ceea ce privește Europa Centrală, amploarea și traiectoria frigului nu sunt încă clar definite, deoarece totul va depinde de mișcările înaltei presiuni.

Se schimbă dramatic vremea în România

Dacă și astăzi este dificil de oferit detalii despre intensitatea frigului, acest lucru devine și mai dificil atunci când se intră în domeniul precipitațiilor. Cert este că o explozie de frig de o asemenea amploare va favoriza formarea unor presiuni scăzute pe mările noastre de care va depinde amploarea și distribuția precipitațiilor, care, date fiind temperaturile scăzute, vor duce la apariția zăpezii la altitudini mici, dacă nu și în zonele de câmpie.

Partea de mijloc a Adriaticii și sudul ar avea șanse mai mari, însă până în prezent încă nu putem exclude complet nicio ipoteză, meteorologii anunțând că anticiclonul care aduce un ger năprasnic a ajuns în România, asta însemnând clare schimbări de temperaturi, sub 0 grade.

Din nou, aceasta este o linie de tendință generală și nu o prognoză definitivă, mai spun meteorologii ANM, fiind necesare analize și confirmări suplimentare, deoarece o răspândire a presiunii înalte spre estul Europei este suficientă pentru a crește semnificativ frigul deasupra României.

La ora la care scriem acest material, ANM a emis cel puțin alte două noi avertizări de Cod Galben, conform cărora ar trebui să ne așteptăm la transport de zăpadă, și mai ales viscol în Carpații Meridionali și Orientali, precum și intensificări ale vântului, perioade cu transport de zăpadă în jumătatea de sud a Moldovei și în jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea. Cele două avertizări sunt valabile între 5 februarie și 6 februarie.

Parteneri