10 aug. 2022 | 12:57

ANPC, alertă pentru românii care fac cumpărături la promoții. Detaliul la care trebuie să fie atenți

Social
ANPC, alertă pentru românii care fac cumpărături la promoții. Detaliul la care trebuie să fie atenți
ANPC a spus cum sa evitam promotiile false in perioada reducerilor

ANPC a emis o alertă pentru românii care fac cumpărături la promoții. Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, face apel la români să fie foarte atenți în perioada marilor reduceri de preţuri. Așadar, care este detaliul la care trebuie să fie atenți.

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi produse la promoție. APPC a spus cum să faci cumpărături în siguranță

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a spus câteva detalii referitoare la capcanele falselor promoții şi cum puteți face cumpărături în siguranță, în perioada reducerilor.

„Au început reducerile de vară, iar acum este momentul să cumpărăm produse la prețuri mai mici. Dar mare atenție la capcanele falselor promoții! Reducerile mari de preț, uneori chiar de până la 70% sau 90% într-o anumită perioadă, sunt binevenite pentru consumatori.

Dar, pentru a beneficia de aceste reduceri, fără să le fie afectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze, să fie extrem de vigilenți și să acorde maximă atenție tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de prețuri”, a declarat Paul Anghel.

Reducerile se fac după anumite reguli

Șeful ANPC a spus că reducerile de prețuri făcute de comercianți în perioada reducerilor trebuie să respecte anumite reguli.

„Vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor.

Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice.

Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referintă. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus”, a mai precizat Paul Anghel.

Cum se anunță promoțiile la produse

Anunțurile de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuate vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:

-fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat;

-fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” langă sumele corespunzătoare;

-fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare langă prețul anterior, barat.

Ce trebuie să facă toți românii

În plus, șeful ANPC a făcut o listă pentru românii care fac cumpărături în perioada reducerilor, ce trebuie să urmărească aceștia:

„- Întocmiți o listă cu produsele pe care doriți să le achiziționați și cu prețurile actuale ale acestora. Acest lucru vă va ajuta să evitați falsele reduceri de prețuri, de exemplu atunci când comercianții măresc prețul și aplică procentul de reducere la prețul astfel majorat;

– Citiți cu atenție caracteristicile produsului;

– Verificați dacă produsul corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dvs.;

– Verificați stocul existent (pentru comerțul on-line);

– Verificați prețul afișat pe site și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA), dacă prețul include și costul de livrare etc.

– În cazul în care comandați online, verificați, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul”, a anunțat Paul Anghel.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Capital.ro
Mulţi români au nume de floare. Lista numelor care se serbează în Duminica Floriilor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VESTEA MOMENTULUI! Este vorba de ION ILIESCU
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro